Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, η λήψη χρησιδανείου, μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και ΟΑΣΘ, για τα 50 μεταχειρισμένα λεωφορεία από τη Λειψία της Γερμανίας, τα οποία θα αποκτήσει ο δήμος για να τα παραχωρήσει στον Οργανισμό.

Η λήψη του χρησιδανείου εγκρίθηκε σήμερα, στην τηλεδιάσκεψη του δημοτικού συμβουλίου, μετά την χθεσινή απόπειρα της διοίκησης του δήμου να περάσει το θέμα χθες, με εκ περιφοράς ψηφοφορία, που έπεσε στο κενό, λόγω αποχής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα παραχωρήσει τα λεωφορεία έναντι 11.000 ευρώ, επιπλέον ΦΠΑ 24% έκαστο, για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών. Στη σύμβαση του χρησιδανείου μεταξύ δήμου και Οργανισμού περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- ο όρος ότι ο κόστος μεταφοράς και ταξινόμησης των λεωφορείων θα βαρύνει τον ΟΑΣΘ, που επίσης θα αναλάβει τις δαπάνες για τον τεχνικό έλεγχο και τις όποιες ενδεχόμενες προσθήκες απαιτηθούν. Η παραχώρηση των οχημάτων θα διαρκέσει 32 μήνες.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας, μίλησε για εξαιρετικά κρίσιμη και απαραίτητη βοήθεια από τον δήμο Θεσσαλονίκης προς τον Οργανισμό αναφορικά με τις αστικές συγκοινωνίες που «καλύπτει περίπου το 12% του απαιτούμενου στόλου για το πολεοδομικό συγκρότημα». Όπως είπε ο κ. Σκόδρας, τον Σεπτέμβριο αναμένονται επιπλέον 80-0 λεωφορεία να κυκλοφορούν στους δρόμους, εκ των οποίων τα είκοσι θα προέλθουν από την αγορά του δήμου και ο αριθμός του στόλου θα φτάσει τα 300-320.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του δήμου, τονίζεται ότι "με συντονισμένες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και μέσα από την αξιοποίηση με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα του δικτύου των αδελφοποιημένων με τη Θεσσαλονίκη πόλεων, τα 50 λεωφορεία από τη Λειψία της Γερμανίας επιτεύχθηκε να αγοραστούν στην ειδική τιμή των μόλις 11.000 ευρώ έκαστο".