Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάποιος λόγος πανικού ή μεγάλης ανησυχίας μετά τις μετρήσεις του ΑΠΘ στα λύματα της Θεσσαλονίκης οι οποίες δείχνουν ότι η συγκέντρωση κορωνοϊού είναι και πάλι ανιχνεύσιμη από αρχές Ιουνίου 2020 και έπειτα ενώ οι πρόσφατες τιμές συγκέντρωσης του ιού που καταγράφηκαν είναι αντίστοιχες των τιμών στα τέλη Απριλίου. 

Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τις εξελίξεις σχετικά με τον COVID-19 στη χώρα μας. 

«Εύλογα είναι περισσότερα τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς εκεί έχουμε τους μεγαλύτερους πληθυσμούς. Αυτήν την στιγμή, ενώ είχαμε 111 κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία, ενεργά σήμερα που συζητάμε είναι 4, την ίδια στιγμή είχαμε 44 στην Αττική, ενεργά νομίζω ότι είναι τα 24. Άρα σε κάθε περίπτωση παρατηρούμε τι συμβαίνει, η παρατήρησή μας αυτή και η ανάλυσή μας βασίζεται σε στοιχεία και τοπικά και υπερτοπικά και περιφερειακά και είμαστε σε θέση να έχουμε μια εικόνα, διότι όλα αυτά τα ενεργά κρούσματα ξέρουμε που βρίσκονται, ξέρουμε ποιοι πρέπει να είναι σε απομόνωση και ποιοι σε καραντίνα. Το ότι δεν ανακοινώνουμε και δεν δίνουμε πλήρη στοιχεία σε σχέση με όλα αυτά που κάνουμε γίνεται για έναν λόγο. Πρώτον γιατί πρέπει να υπερασπιστούμε τα προσωπικά δεδομένα του καθενός και από την άλλη σε μια προσπάθεια που κάνουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας πρέπει να αποφύγουμε καταστάσεις ή ειδήσεις που πολύ εύκολα και άδικα μπορούν να στοχοποιήσουν ολόκληρες περιοχές», τόνισεε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε «αναμενόμενη λόγω των επισκεπτών» την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρόλα αυτά, όπως είπε, ο αριθμός αυτών που είναι διασωληνωμένοι είναι πολύ χαμηλός, καθώς χθες ήταν 12 ενώ ο αριθμός των συμπολιτών μας που δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους, είναι επίσης πολύ χαμηλός.

Με τη γλώσσα των αριθμών


Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, από την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου, με το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη, ως τις 19 Ιουλίου την Κυριακή, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 4.007 κρούσματα, από τα οποία 435 είναι σήμερα ενεργά. 1.030 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία, 2.347 έχουν αναρρώσει σπίτι τους και 195 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Επίσης, από την 1η μέχρι τις 19 Ιουλίου, τις τρεις πρώτες εβδομάδες, έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας 918.032 άτομα. Από αυτούς 620.652 έχουν εισέλθει στη χώρα αεροπορικώς, 48.720 ακτοπλοϊκώς και 248.660 οδικώς. Αυτές τις 19 πρώτες ημέρες έχουν γίνει 127.900 τεστ για Covid-19, έχει υποβληθεί δηλαδή σε έλεγχο το 13,9% αυτών που περνούν τα ελληνικά σύνορα, και τα επιβεβαιωμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 295. 

Πιο συγκεκριμένα, στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 τεστ από τα οποία 105 ήταν θετικά, στα λιμάνια 6.119 τεστ από τα οποία 4 θετικά και στα χερσαία σύνορα 23.497 τεστ από τα οποία 186 θετικά. Από αυτά τα 295 κρούσματα, 53 είναι ακόμα ενεργά, ενώ 207 επέστρεψαν στη χώρα προέλευσης τους και 35 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στη χώρα μας. 

Όσον αφορά στην προέλευση των κρουσμάτων οι 5 πρώτες σε κρούσματα χώρες ήταν η Σερβία με 78 κρούσματα, η Βουλγαρία με 63, η Ρουμανία με 61, η Αλβανία με 23 και οι ΗΠΑ με 6. Είναι χαρακτηριστικό ότι 225 από τα 295 κρούσματα, δηλαδή το 76,27%, ήταν από τις 4 φίλες γείτονες Βαλκανικές χώρες.

Σχετικά με τους μαζικούς ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από την 1η έως τις 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν από το Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Ελληνική Αστυνομία 7.379 έλεγχοι, καταγράφηκαν 425 παραβάσεις (ποσοστό 5,76%) και επιβλήθηκαν 508 πρόστιμα συνολικού ύψους 154.800 ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας που ανέρχεται συνολικά σε 195 ημέρες.

Δε θα γίνει lockdown, αλλά τα πανηγύρια... παίζονται


Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν πρόκειται να γίνει γενικό ή τοπικά lockdown, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι «όπου χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα και έχουμε αρκετά εργαλεία. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, το έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει καμία λογική, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικό lockdown σε οποιοδήποτε επίπεδο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Τα τοπικά lockdown προφανώς είναι μέσα στα εργαλεία που έχουμε τα οποία βέβαια υπάρχουν μια σειρά διαδικασιών και πρωτοκόλλων που προηγούνται για να φτάσουμε μέχρι εκεί. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά lockdown τη στιγμή που αυτό που κάνουμε συνεχίζουμε να το κάνουμε με τον ίδιο ζήλο και με τα ίδια αποτελέσματα εφόσον, και θέλω να το τονίσω, συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι εμείς οι ίδιοι κρατάμε την μοίρα μας, την τύχη μας στα χέρια μας».

Όσο για τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου, κατέστησε σαφές ότι «είναι νωρίς» ακόμη και «στο τέλος του μήνα θα μπορέσουμε να σταθμίσουμε ξανά την κατάσταση». Όπως είπε, τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου έχουν απαγορευτεί. «Προσωπικά θεωρώ ότι και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια, καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι βρισκόμαστε σε μία διαφορετική κατάσταση και νομίζω ότι όταν το βάλουμε πάνω στη ζυγαριά, το να κάνουμε πανηγύρια ή να πάρουμε μεγάλους κινδύνους και ρίσκα νομίζω ότι όλοι θα συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε έστω αυτό το καλοκαίρι χωρίς εκείνα τα πανηγύρια που έχουμε βρεθεί κατά καιρούς. Ο κίνδυνος που έχουν τέτοιου είδους συνωστισμοί και συγχρωτισμοί αντιλαμβάνεστε ότι είναι υψηλότατος», συμπλήρωσε.