Στρατηγική επιλογή για τη Διοίκησή του χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τον μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης από μια συμβατική σε μια έξυπνη πόλη, αναφερόμενος στη συμφωνία για την μετατροπή του χώρου των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων σε Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού. '

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε ότι «η στρατηγική αυτή δεν ήλθε ως ψηφιακός καταναγκασμός, αλλά ως μια επιλογή που μπορεί να βελτιώσει πολλαπλά τη ζωή και τη λειτουργία της πόλης. 

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προοπτικής που ανοίγεται για την πόλη, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι παρόμοια κέντρα ανά τον κόσμο βρίσκονται σε μόλις 15 μεγαλουπόλεις, όπως η Σιγκαπούρη, το Τόκιο, το Ντουμπάι, το Σύδνεϋ κι η Βαρκελώνη.

Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι υπάρχουν και πολλές ακόμη θετικές επενέργειες του project αυτού, οι οποίες εκτείνονται από τη δυνατότητα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων και τη δημιουργία και ενίσχυση ενός σοβαρού οικοσυστήματος start ups επιχειρήσεων μέχρι και τη συνολική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Πιστοποιητικά από το... σπίτι


Ανακοινώθηκε επίσης ότι ο δήμος θέτει σε λειτουργία μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από τους δημότες για την έκδοση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων δημοτολογίου και αντιγράφων ληξιαρχικών πράξεων. Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από στελέχη του Δήμου  χωρίς να επιβαρυνθεί ο δημοτικός προϋπολογισμός στο ελάχιστο.

Με αφορμή την έγκριση έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 70.000,00€ για την κάλυψη αναγκών της  Δημοτικής Εταιρίας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την αναβάθμιση των δημοτικών μέσων ενημέρωσης. “Προχωράμε σε επενδύσεις στον τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλάζουμε παραγωγικό μοντέλο, αναπτύσσουμε συνέργειες” τόνισε ο κ. Ζέρβας, προσθέτοντας ότι με τις επιλογές αυτές τα  δημοτικά ΜΜΕ βγαίνουν από την παρακμή και την αφάνεια.

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε επίσης το νέο δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων που σχεδιάζεται στην πόλη. Η σχετική μελέτη θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου, με τη διοίκηση του δήμου να δηλώνει ανοιχτή σε αντιπροτάσεις και βελτιώσεις.

Διαβούλευση στην πράξη

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ανακοινώσει ότι θα προβούμε σε ενέργειες υπέρ εναλλακτικών μέσων μεταφοράς και αύξησης του δημοσίου χώρου ως αντιστάθμισμα στη λελογισμένη επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων. Παράλληλα, επειδή όλα αυτά τα μέτρα υλοποιούνται με βάση το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, έχουν χαρακτήρα προσωρινό. Μας δίνεται, λοιπόν, η δυνατότητα να κάνουμε μια διαβούλευση με την κοινωνία της Θεσσαλονίκης στην πράξη. Να δοκιμάσουμε να αυξήσουμε το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων, να μετατρέψουμε μερικές οδούς σε πεζόδρομο ή σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας και να δούμε πώς το υποδέχεται η ίδια η πόλη και η καθημερινότητα. Διαβούλευση λοιπόν στην πράξη και όχι στα χαρτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ζέρβας μίλησε για μια χρυσή ευκαιρία που διανοίγεται για δραστικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων, της αύξησης του δημόσιου χώρου και της ενίσχυσης της ποδηλατοκίνησης.

“Δεν έχουμε αντίρρηση για τη δημιουργία δικτύου εναλλακτικών μέσων μεταφοράς, όμως δεν έχουμε δει ακόμη  μελέτη που να μας πείθει για τον τρόπο εφαρμογής” ήταν το σχόλιο του επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα” Βασίλη Γάκη. 

“Θριαμβολογούμε πριν υπάρξουν δεδομένα, πριν υλοποιηθούν τα εργα. Προετοιμάζουμε τους πολίτες ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει, χωρίς αυτό να έχει συμβεί” ‘ηταν το σχόλιο του επικεφαλής της παράταξης “Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον”, Γιώργου Ορφανού.
 “Γίνονται δηλώσεις θετικές που συγκρούνται με λανθασμένες πρακτικές” τόνισε από την πλευρά του ο Σπύρος Βούγιας, από την παράταξη “ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη”.

Συντήρηση και του υπάρχοντος δικτύου ποδηλατοδρόμων ζήτησε από την πλευρά του ο Αντώνης Γαζάκης, από την “Πόλη Ανάποδα”, με τον Γιώργο Ρακκά, επικεφαλής του “Μένουμε Θεσσαλονίκη” να προσθετει ότι η συζήτηση γίνεται σε λανθασμένη βάση. 

Ενάντια στη λειτουργία ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ε Δημοτική Κοινότητα τάχθηκε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική” Γιάννης Κουριαννίδης, με την Ρία Καλφακάκου από την παράταξη “Θεσσαλονίκη Μαζί”, να απαντά  με το θετικό παράδειγμα του Φιλοξενείου Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο στην Τούμπα, για το οποίο είχαν αρχικά προκληθεί αντιδράσεις.

Τέλος, το θέμα του φλοιοφάγου εντόμου που έχει προσβάλλει τα δέντρα στο Σέιχ Σου έθεσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την Οικολογία- Αλληλεγγύη, ενώ ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος από τη Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρθηκε στο νόμο για τις διαδηλώσεις, τον οποίο χαρακτήρισε “χουντικής έμπνευσης”.