Δεν υπάρχει θέμα Παναγιωτόπουλου σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. 

Όπως είπε ο κ. Πάιατ δεν υπάρχει κανένα θέμα και οι ΗΠΑ θα καλοδεχτούν τον κ. Παναγιωτόπουλο μόλις προγραμματίσει την επίσκεψή του στη χώρα.

Πρόσθεσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία είναι η βασική, ισχυρή πύλη των αμερικανικών εταιριών και επενδυτών στη σημαντική αγορά των 30 εκατομμυρίων πολιτών των δυτικών Βαλκανίων.

Παρουσία και του απερχόμενου (τον Αύγουστο) γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, ο κ. Πάιατ επικεντρώθηκε στο επενδυτικό και αναπτυξιακό κομμάτι της επίσκεψής του και στη σημασία που αποδίδει η αμερικανική πλευρά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ως κέντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Αμερικανός διπλωμάτης παρέπεμψε στην ανακοίνωση Πομπέο, όπου γινόταν ξεκάθαρη αναφορά στην ανάγκη να διατηρηθεί η Αγία Σοφία ως παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο.

Ο κ. Πάιατ είπε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη περίοδος στη διάρκεια της θητείας του απουσίας από τη Θεσσαλονίκη, προφανώς λόγω κορονοϊού.

«Είμαι ιδιαιτέρως υπερήφανος για όσα έχουμε πετύχει ειδικά στη Μακεδονία, με τη ΔΕΘ του 2018, με την ισχυρή αναβάθμιση των αμυντικών μας σχέσεων μέσω της χρήσης του λιμανιού, αλλά και με την οικονομική συνεργασία, μέσω των επενδύσεων σημαντικών αμερικανικών εταιριών στην περιοχή -είπε και πρόσθεσε:- Στόχος μας στην Πρεσβεία, αφήνοντας πίσω την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι να επικεντρωθούμε στην υποστήριξη της Ελλάδας για ταχεία επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και σ' αυτό θα παίξουν σημαντικό ρόλο οι αμερικανικές εταιρίες και επενδυτές. Και κέντρο των επενδύσεων είναι η Βόρεια Ελλάδα, αφού η Μακεδονία είναι η ισχυρή πύλη για μια αγορά 30 εκατομμυρίων πολιτών των δυτικών Βαλκανίων. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού με τον κ. Τζιτζικώστα και δε θα αφήσουμε την πανδημία να μας σταματήσει».



Ο κ. Τζιτζικώστας ξενάγησε τον κ. Πάιατ στο βιοκλιματικό κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη και του εξήγησε τα οικονομικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη από τη λειτουργία του. Από την ταράτσα του κτιρίου, ο κ. Τζιτζικώστας εξήγησε στους δυο διπλωμάτες το σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάπλαση και ενοποίηση του παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι.

Ο περιφερειάρχης απηύθυνε δημόσια πρόσκληση στον κ. Πάιατ να επισκεφτεί τον ερχόμενο Αύγουστο την Αμφίπολη.