Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ, η πρωταγωνίστρια της ταινίας "Όσα παίρνει ο άνεμος", πέθανε σήμερα στο Παρίσι όπου διέμενε, σε ηλικία 104 ετών, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός της.

Ήταν η Μέλανι της περίφημης ταινίας "Όσα παίρνει ο άνεμος" . Ο σκηνοθέτης της μυθικής,  πλέον, ταινίας, Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ, σε μια επιστολή προς έναν συνάδελφό του, την 18η Νοεμβρίου 1938, έγραφε: «Θα έδινα οτιδήποτε αν είχαμε συμβόλαιο με την Ολίβια ντε Χάβιλαντ, για να μπορέσουμε να της δώσουμε το ρόλο της Μέλανι». Η Χάβιλαντ ήταν ηθοποιός της Γουόρνερ μπράδερς κι ο Τζακ Γουόρνερ δεν ήταν πρόθυμος να την δανείσει.

Η Ντε Χάβιλαντ είχε διαβάσει το μυθιστόρημα, και σε αντίθεση με τις περισσότερες ηθοποιούς, που ήθελαν το ρόλο της Σκάρλετ Ο'Χάρα, ήθελε να παίξει τη Μελάνι Χάμιλτον - έναν χαρακτήρα του οποίου η ήσυχη αξιοπρέπεια και εσωτερική δύναμη κατάλαβε και ένιωθε ότι θα μπορούσε να φέρει ζωή στην οθόνη. Η Ντε Χάβιλαντ, που γνώριζε ότι ο Γουόρνερ δε θα την δάνειζε, στράφηκε στη σύζυγο του παραγωγού, Άν, για βοήθεια. Αργότερα, ο Γουόρνερ, δήλωνε: "Η Ολίβια, που είχε έναν εγκέφαλο σαν έναν υπολογιστή κρυμμένο πίσω από αυτά τα πλάνα μάτια, πήγε απλά στη γυναίκα μου και ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μου αλλάξουν γνώμη." Κι έτσι έγινε...

Σύμφωνα με τον ιστορικό του κινηματογράφου Tony Thomas, η επιδέξια και λεπτή παρουσία της ντε Χάβιλαντ ενσαρκώνει αποτελεσματικά αυτόν τον χαρακτήρα της ανιδιοτελούς αγάπης και της ήρεμης δύναμης με τρόπο που τη διατηρεί ζωτική και ενδιαφέρουσα σε όλη την ταινία. 

Το "Όσα παίρνει ο άνεμος" είχε την παγκόσμια πρεμιέρα του στην Ατλάντα της Γεωργίας, στις 15 Δεκεμβρίου 1939. Η ταινία κέρδισε 10 Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης φωτογραφίας, και η de Havilland έλαβε την πρώτη υποψηφιότητα για την καλύτερη ηθοποιό. 

"Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ πέθανε ήσυχα από φυσικά αίτια", δήλωσε η Αμερικανίδα ατζέντης της Λίζα Γκόλντμπεργκ σε ανακοίνωση για τον θάνατο της ηθοποιού που απέσπασε κατά τη διάρκεια της καριέρας της δύο βραβεία 'Οσκαρ α΄γυναικείου ρόλου.

Εκτός από τα δύο βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Επιστημών, η καριέρα της Ντε Χάβιλαντ περιλαμβάνει μια νίκη επί του συστήματος των κινηματογραφικών στούντιο του Χόλιγουντ και μια μακροχρόνια αντιπαλότητα με την αδελφή της, διάσημη ηθοποιό Τζόαν Φοντέιν, γράφει το περιοδικό Hollywood Reporter.