Τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φετινό λογαριασμό της Εφορίας σε 8, 12 ή ακόμα και σε 24 μηνιαίες δόσεις έχουν τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες που δίνουν αγώνα επιβίωσης εν μέσω πανδημίας. 

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι τράπεζες προσφέρουν στους φορολογούμενους μέχρι και τέσσερις εναλλακτικές λύσεις για την αποπληρωμή του εκκαθαριστικού σημειώματος σε πολλές μηνιαίες δόσεις.

Ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν από τις 31 Ιουλίου πάνω από 3.000.000 φορολογούμενοι υπερβαίνει τα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα έρθει και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ύψους 2,5 δισ. ευρώ φουσκώνοντας ακόμα περισσότερα τα φορολογικά βάρη των νοικοκυριών.

Εν αναμονή των αποφάσεων του οικονομικού επιτελείου για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων την οποία έχουν ζητήσει οι λογιστές δεδομένου ότι μέχρι στιγμής, 9 ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, έχει υποβληθεί το 70% των δηλώσεων, η ΑΑΔΕ άρχισε να εκκαθαρίζει τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται με βάση τον νέο αριθμό των οκτώ μηνιαίων δόσεων για την καταβολή του φόρου εισοδήματος, αλλά και την παροχή έκπτωσης 2% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής. 

Στο εκκαθαριστικό σημείωμα ο φορολογούμενος βλέπει:

  • – το ποσό της οφειλής
  • – την έκπτωση
  • – την ημερομηνία πληρωμής
  • – το ποσό στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής (δηλαδή με την έκπτωση 2%).

Η κατανομή της οφειλής σε οκτώ δόσεις θα εμφανίζεται από την επόμενη της υποβολής της δήλωσης στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης») στο myTAXISnet.

 

Οι 4 λύσεις

Μετά και την αλλαγή του «δοσολογίου» για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος από την ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν το ραβασάκι της Εφορίας:

  1. Εφάπαξ μέχρι την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, δηλαδή έως τις 31 Ιουλίου. Στην περίπτωση αυτή θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 2%.
  2. Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.
  3. Σε έως 12 ή 24 δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στη νέα πάγια ρύθμιση. Οσοι επιλέξουν τις 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο κυμαίνεται στα επίπεδα του 4,5% ενώ για τις 24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο είναι πιο αλμυρό καθώς είναι της τάξης του 6%. Για την υπαγωγή της οφειλής στην πάγια ρύθμιση δεν απαιτείται αυτή να καταστεί ληξιπρόθεσμη. Μπορεί να ρυθμιστεί και πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης ή των επόμενων δόσεων του φόρου εισοδήματος.
  4. Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό του φόρου με κάρτα κερδίζουν και την έκπτωση φόρου 2% και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Προσοχή: πρέπει να υπάρχει το υπόλοιπο στην πιστωτική κάρτα και να μη χαθεί η προθεσμία καμίας δόσης, καθώς μόνο έτσι θα είναι πραγματικά άτοκες.

Οσοι φορολογούμενοι έχουν ήδη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση και δεν έχει εξοφληθεί μπορούν από σήμερα να δουν το ποσό της εφάπαξ καταβολής (μετά την έκπτωση του 2% στα φυσικά πρόσωπα), καθώς και τα ποσά των οκτώ δόσεων. Στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο της οφειλής σε 8 δόσεις. Το ποσό, που τυχόν έχει ήδη καταβάλει, αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων, με βάση τον αριθμό των δόσεων στις οποίες αντιστοιχεί.