Τι ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ισραήλ; Φυσικά συμμαχίες και στήριξη στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ολόκληρη -αν και δεν το ΄χει καταλάβει ακόμη- με την Τουρκία.

Μόλις χθες, το Nordic Monitor δημοσίευε σειρά εγγράφων, σύμφωνα με τα οποία στα συρτάρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπάρχει ολόκληρο σχέδιο επίθεσης κατά της Ελλάδας, με το κωδικό όνομα Τσακάμπεης, του Τούρκου εμίρη που τον 11ο αιώνα δημιούργησε ένα κράτος στη Μικρά Ασία, με πρωτεύουσα τη Σμύρνη (οι συμβολισμοί ξεχειλίζουν) και που κατέλαβε τα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος και Ρόδος.

Είναι απόλυτα φυσικό ο Έλληνας πρωθυπουργός να αναζητά συμμαχίες, μετά την Ιταλία και την Αίγυπτο και στο Ισραήλ. Κι είναι σημαντικός ο συμβολισμός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι μετά τα αυστηρότατα μέτρα για τον κορωνοϊό στο Ισραήλ και θα ΄χει την πρώτη του συνάντηση εκτός Ελλάδας με τον Μπεντζαμίν Ντετανιάχου. Κι ας έχει πέσει η δημοτικότητα του τελευταίου, αφού και το Ισραήλ, όπως κι άλλες σοβαρές χώρες, έχουν συνεχή και σταθερή εξωτερική πολιτική, άσχετα με το ποιος ηγείται.

Κι αν το διπλωματικό ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή τον αναζητούμε (το σίγουρο είναι ότι κανείς στο Τελ Αβίβ δεν αισθάνεται ασφαλής όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει μύδρους κατά του κράτους τους με την κάθε ευκαιρία), στον στρατιωτικό τομέα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Το Ισραήλ έχει τεχνογνωσία που πολύ θα θέλαμε. Κι έχει και ομοιότητες: Έθνος... ανάδελφο, μεταξύ εθνών που τα θεωρεί -τουλάχιστον- όχι και τόσο φιλικά.

Να, λοιπόν, τι ζητά η αλεπού (με την καλή έννοια) στο εβραίικο παζάρι...

Δ.Ι.Ασ.