Τρόπους οικονομικής ελάφρυνσης των φοιτητών στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, στα οποία καταβάλλονται δίδακτρα, εξετάζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Αυτό γνωστοποίησε ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και πρόεδρος της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ, καθ. Δημήτριος Κωβαίος σε συνάντηση που είχε σήμερα στην πρυτανεία με εκπροσώπους φοιτητικής παράταξης, που πραγματοποίησε κινητοποίηση για το θέμα αυτό.

Οι φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών επισημαίνουν πως εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού «έχουν γιγαντωθεί τα οικονομικά προβλήματα, αφού εργαζόμενοι μεταπτυχιακοί φοιτητές ή μέλη των οικογενειών τους έχουν απολυθεί ή έχει ανασταλεί η σύμβασή τους». Zήτησαν από τις πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ «να μην πληρώσει κανένας φοιτητής τα δίδακτρα του εξαμήνου και να επιστραφούν τα δίδακτρα στους φοιτητές που τα έχουν καταβάλει κανονικά για αυτό το διάστημα».

Η επιτροπή μεταπτυχιακών σπουδών του ΑΠΘ, μέλη της οποία είναι οι κοσμήτορες των Σχολών Θεολογικής, Νομικής, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Φιλοσοφικής, Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνικής, Καλών Τεχνών, Παιδαγωγικής, Επιστημών Υγείας, Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, πρόκειται να εισηγηθεί, με βάση τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, να εξεταστεί, πού είναι εφικτό να υπάρξει αναπροσαρμογή των διδάκτρων.

Διαμαρτυρία για τον τρόπο εξέτασης


Oι φοιτητές μετέφεραν στον αντιπρύτανη και τα αιτήματά τους σε σχέση με την αξιολόγηση στα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου, που διεξάγεται με μεθόδους εξ αποστάσεως εξέτασης. Διαμαρτυρήθηκαν, όπως και μέλη της φοιτητικής παράταξης των ΕΑΑΚ που πραγματοποίησαν αντίστοιχη κινητοποίηση, για τη χρονική διάρκεια της εξέτασης και για τεχνικά προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει κάποιοι φοιτητές. Υποστηρίζουν ότι στις εξετάσεις ζητούνται πολλές απαντήσεις σε περιορισμένο χρόνο, καθώς και ότι όταν κάποιος φοιτητής αντιμετωπίσει πρόβλημα στην διαδικτυακή του σύνδεση, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του καθηγητή, εάν θα λάβει υπόψη το πρόβλημα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα επανεξέτασης. Από τη πλευρά των ΕΑΑΚ τέθηκε το πάγιο αίτημα της παράταξης για ανοιχτές συνεδριάσεις της Συγκλήτου, με τη συμμετοχή των φοιτητών.

Η απάντηση ήταν ότι ο περιορισμένος χρόνος που δίνεται στους φοιτητές για να απαντήσουν στα ερωτήματα των εξετάσεων, αποτελεί μία από τις ασφαλιστικές δικλείδες σε ό,τι αφορά το αδιάβλητο της διαδικασίας. Όσον αφορά την περίπτωση διακοπής της σύνδεσης, αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, τότε κάθε καθηγητής εξετάζει ξανά -για παράδειγμα προφορικά εξ αποστάσεως- τον φοιτητή, ενώ για ελάχιστες περιπτώσεις φοιτητών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή δε διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό υπάρχει στη διάθεσή τους πλατφόρμα του πανεπιστημίου, για να εξεταστούν, ή ακόμη δίνεται και η δυνατότητα για τον προγραμματισμό της επανεξέτασης τους με φυσική παρουσία.