Το δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου έστειλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ  Αντόνιο Γκουτέρες. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τις κυβερνήσεις «να προστατέψουν τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να υπερασπιστούν την ελευθερία του Τύπου, η οποία είναι απαραίτητη για ένα μέλλον ειρήνης, δικαιοσύνης και δικαιωμάτων για όλους». «Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ελευθερίας του Τύπου, καλούμε όλες τις κυβερνήσεις - και άλλους - να εγγυηθούν ότι οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά από αυτή» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

Τόνισε δε, ότι «οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο βοηθώντας μας να παίρνουμε εμπεριστατωμένες αποφάσεις».

Ειδική μνεία έκανε και στον ρόλο των ΜΜΕ στην εποχή του κορωνοϊού, εξηγώντας ότι «καθώς η πανδημία εξαπλώνεται, προκαλεί μία δεύτερη πανδημία παραπληροφόρησης που περιλαμβάνει από βλαπτικές συμβουλές υγείας μέχρι τρελές θεωρίες συνωμοσίας».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, έσπευσε να αναδείξει τον ρόλο του Τύπου, ο οποίος προσφέρει το «αντίδοτο». Δηλαδή «εξακριβωμένες, επιστημονικές και βασισμένες σε γεγονότα ειδήσεις και αναλύσεις».

Δεν παρέλειψε, τέλος, να καταγγείλει ότι από την αρχή της πανδημίας, πολλοί δημοσιογράφοι υφίστανται αυξημένους περιορισμούς και τιμωρίες μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους.

naftemporiki.gr