Οι Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κ.Φλώρος, οι οποίοι επισκέπτονται ακριτικά νησιά. Τα τουρκικά F-16 , πέταξαν πάνω από Οινούσσες και Αγαθονήσι σε πολύ χαμηλό ύψος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι προσέγγισαν το ελικόπτερο με το οποίο πετούσαν ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε σήμερα με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τα φυλάκια σε Οινούσσες, Παναγιά, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα δηλώνοντας σχετικά από το Φαρμακονήσι: «Προ ολίγου το ελικόπτερο που μας μετέφερε υπέστη παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν νιώσαμε αυτή την παρενόχληση. Αντιθέτως, όταν σηκώσαμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό είδαμε τα ελληνικά μαχητικά που ήδη είχαν διώξει από την περιοχή τα τουρκικά μαχητικά, εδώ στο Φαρμακονήσι. Αυτό που θα ήθελα όμως να πω είναι ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης, που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο πλευρές αυτήν την ώρα. Εμείς πάντως δεν πτοούμεθα καθόλου. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σε όλο το μήκος των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας τα φυλάττουν ως άγρυπνοι φρουροί, όπως έκαναν πάντα».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα φυλάκια, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τις φρουρές, να ελέγξει την τήρηση των μέτρων για την προστασία από το στέλεχος κορονοϊού Covid-19 και να διαπιστώσει το υψηλό ηθικό των αξιωματικών, των υπαξιωματικών και των στρατιωτών που υπηρετούν εκεί.Πάντως είχαμε μπαράζ υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, μετά από την ολοκλήρωση της επίσκεψης του ΥΕΘΑ και του Α/ΓΕΕΘΑ σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Συγκεικριμένα, ζεύγος τουρκικών F16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις στο Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, ακολούθησε δεύτερο ζεύγος τουρκικών F16 που πραγματοποίησε υπερπτήσεις σε Αρκιούς και Λειψούς, ενώ τρίτο ζεύγος, ένα τέταρτο αργότερα, πέρασε από Φαρμακονήσι, Λειψούς κι Αρκιούς για δεύτερη φορά. Τέλος, στις 16.23, ένα τέταρτο ζεύγος τουρκικών F16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το νησάκι Παναγιά.

Η δραστηριότητα της Τουρκίας στην περιοχή, οδήγησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να εκδώσει την εξής ανακοίνωση: 

«Καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο τη σημερινή προκλητική παρενόχληση από τουρκικά αεροσκάφη του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κ. Φλώρο. Πρόκειται για ακόμη μια απαράδεκτη τουρκική ενέργεια. Μια ενέργεια που επιβεβαιώνει για μια εισέτι φορά τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων καθώς και σε μια αδιέξοδη παραβατικότητα. Την καλούμε να εισέλθει στον 21ο αιώνα. Nα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της περιοχής και να εργαστεί εποικοδομητικά στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, σεβόμενη και όχι παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές δίκαιο».