Το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ), λόγω της δυσμενούς  συγκυρίας, αναστέλλει τις προγραμματισμένες για την περίοδο 17-29 Μαΐου 2020 εκδηλώσεις του, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων υπενθυμίζει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Είναι μια επέτειος στην οποία συμμετέχουν όλα σχεδόν τα Μουσεία του κόσμου, ως φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό τη μόρφωση και τη συνεργασία. Φέτος αυτή η επέτειος θα γιορταστεί διαφορετικά.

Το ΑΜΦΙΘ, που  βρίσκεται στην αρχική φάση δημιουργίας του και στα πρώτα βήματα λειτουργίας του, καθώς πέρυσι απέκτησε στέγη, τερματίζει, επίσης, την ιδιαίτερα επιτυχημένη έκθεση «Ορυκτά και Άνθρωπος – Ορυκτά και Τέχνη».

Η επιτυχία της συγκεκριμένης έκθεσης, η οποία διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, αποτυπώνεται στα νούμερα επισκεψιμότητας και στο μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από πολλούς φορείς, καθώς  και από την προβολή που έλαβε από τα  ΜΜΕ. 

Συγκεκριμένα, στις 22 εβδομάδες λειτουργίας της  (7 Οκτωβρίου 2019 - 13 Μαρτίου 2020) την έκθεση  επισκέφθηκαν συνολικά 29.198 άτομα, από τα οποία 11.013 ήταν  παιδιά/μαθητές, 15.537 ενήλικες ημεδαποί και 2.648 αλλοδαποί, ενώ πραγματοποιήθηκαν 229 οργανωμένες ξεναγήσεις και 4 δημόσιες διαλέξεις. Το ΑΜΦΙΘ σύντομα  θα ανακοινώσει ψηφιακές εκδηλώσεις. 

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στον νέο χώρο του Μουσείου, στο κτίριο της πρώην Ναυτικής Διοίκησης, στην Προβλήτα Α, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μετά την παραχώρηση των εγκαταστάσεων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.