Ως τη μεγαλύτερη τουριστική κρίση όλων των εποχών χαρακτήρισε, αυτήν που ζούμε, λόγω κορωνοϊού, ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, που μίλησε στα «Γεγονότα στις 10» της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, TV100.

O κ. Κόνσολας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος από τις συνεχής αναφορές ευρωπαίων επισήμων για τη χώρα μας, που τη χαρακτηρίζουν «ασφαλή προορισμό» και τόνισε πως «διάφοροι οργανισμοί που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και τον τουρισμό, ανακοινώνουν σύντομα τα διάφορα πρωτόκολλα. Πιστεύω ως τις 15 Μαΐου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας θα ανακοινώσει το δικό του πρωτόκολλο, τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για όλους όσους σχετίζονται με τον τομέα του τουρισμού».

Δεν απέκλεισε τις διακρατικές συμφωνίες στον τομέα του τουρισμού. «Αν δούμε ότι δεν θα υπάρξει ενδοευρωπαϊκή συνεννόηση, ώστε η Ευρώπη να δει με ενιαία κουλτούρα όλα τα μέλη, προχωράμε σε διμερείς συμφωνίες. Υπάρχουν χώρες με το δείκτη κρουσμάτων πολύ χαμηλό, που σημαίνει ότι όλες οι χώρες αυτές μπορούν να αποτελέσουν μια ζώνη, που, όμως, δεν μπορούν να καλύψουν συνολικά τους επισκέπτες που έρχονται από την Ευρώπη. Σας θυμίζω ότι πάνω από 68% είναι οι επισκέπτες που έρχονται στη χώρα, κάθε χρόνο, από την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την Κεντρική Μακεδονία, που είναι η δεύτερη, μετά το Νότιο Αιγαίο, περιοχή της χώρας σημαντική περιοχή για τον τουρισμό και επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει σχέδιο. Υπάρχει και σχέδιο αντίδρασης σε ενδεχόμενα κρούσματα σε τουριστικούς προορισμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια για να υπάρξει βοήθεια και στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις που, τελικά, δε θα ανοίξουν. «Θα είμαστε αρρωγοί ως την τελευταία μέρα, που θα ανοίξει και η τελευταία επιχείρηση», είπε. Και τόνισε: «Το μήνυμα για την επόμενη μέρα είναι, κάθε χωριό και προρισμός».