Επιστρέφουν στην παραποτάμια περιοχή του Έβρου 400 αστυνομικοί για την προστασία των συνόρων οι οποίοι είχαν αποσυρθεί το τελευταίο διάστημα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λόγω κορωνοϊού.

Πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για έκτακτη ενίσχυση των συνόρων, αλλά για επιστροφή των δυνάμεων. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι 400 συνοριοφύλακες που θα προσληφθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα κατευθυνθούν, αμέσως, στην περιοχή, για να επιστρέψουν στις έδρες τους 400 αστυνομικοί που θα μεταφερθούν εκεί τώρα.

Η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε ήδη κι εξέδωσε διαταγή για τη μετακίνηση στον Έβρο συνολικά 125 αστυνομικών που θα συνδράμουν στις περιπολίες στην οριογραμμή. Δεν αποκλείεται, εντός της ημέρας, να εκδοθεί κι άλλη μία διαταγή που θα αφορά σε 280 άντρες των ΜΑΤ με προορισμό, επίσης, την παραποτάμια περιοχή. Μάλιστα, στη διαταγή αναφέρεται ότι η ενίσχυση γίνεται «στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποτροπής νέας ενδεχόμενης μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας. Ενισχύουμε για εκτέλεση περιπολιών κατά απόσπαση ή προσωρινή μετακίνηση για όσους αστυνομικούς…».

Χθες, εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που μίλησε στον Σκάι, ήταν σαφέστατος: «Ο συναγερμός στον Έβρο δεν έληξε με την εκτόνωση της κρίσης κατά τον περασμένο Μάρτιο», είπε. Και πρόσθεσε: «Κάνουμε τους σχεδιασμούς μας και λαμβάνουμε τα μέτρα μας έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού και φυσικά να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο, με πρώτο και καλύτερο την κατασκευή του φράκτη που γίνεται. Έχουν υπάρξει κάποιες δηλώσεις που δίνουν ενδείξεις ότι θα έχουμε ξανά πίεση στα σύνορά μας και ειδικά στα χερσαία σύνορα μας, γι’ αυτό τον λόγο δεν εφησυχάζουμε. Προετοιμαζόμαστε, εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, αναλύουμε σενάρια και κάνουμε την δουλειά μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν τη δουλειά τους τον περασμένο Μάρτιο, συνεχίζουν να την κάνουν και θα συνεχίσουν να την κάνουν. Η Ελλάδα προστατεύει και ασφαλίζει τα σύνορά της, ιδίως στα χερσαία σύνορα. Αυτό άλλωστε το απέδειξε τον περασμένο Μάρτιο με τον πιο εμφατικό τρόπο. Η προσπάθεια συνεχίζεται».

Την ίδια στιγμή, πάντως, η κυβέρνηση προσπαθεί να επικοινωνήσει ότι, τις τελευταίες ημέρες, ουδέποτε έγινε κατάληψη εθνικού εδάφους, Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής είπαν ότι «…έχει δημιουργηθεί οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με ένα θέμα όχι ανάξιου λόγου, αλλά ασφαλώς ανάξιο αυτής της έντασης που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της χώρας, και δημόσια συζήτηση γι’ αυτό.»

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι: «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σαφώς οριοθετημένα και απαράλλακτα. Δεν αλλάζουν, δεν μετακινούνται, όπως αλλάζει και μετακινείται διαχρονικά, στο βάθος και στη διάρκεια δεκαετιών, η κοίτη του ποταμού Έβρου». Έριξε και τα βέλη του στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «αυτά τα ευαίσθητα εθνικά θέματα εκτιμώ ότι δεν προσφέρονται για ασκήσεις ευτελούς αντιπολίτευσης, μάλιστα, με όρους σπέκουλας! Γιατί θεωρώ «σπέκουλα», να ξεσηκώνουν πολιτικές δυνάμεις αυτό που γράφτηκε, μια χονδροειδής, δηλαδή ψευδής, είδηση σε Μέσο του εξωτερικού, το οποίο έκανε λόγο για δεκάδες Τούρκων στρατιωτών που εισήλθαν στο Ελληνικό έδαφος, επικαλούμενοι μάλιστα σε λάθος τόπο, το Μελισσοκομείο. Όταν ουδέποτε υπήρξε θέμα στην περιοχή του Μελισσοκομείου»!

Ειδικά για τα περιστατικά στη νησίδα, ο κ. Παναγιωτόπουλος περιέγραψε: «Ο Ελληνικός Στρατός είχε προβεί σε αποψίλωση τμημάτων κατάφυτου εδάφους, όπως είπα, προκειμένου να προχωρήσει ακριβώς σε αυτή τη σήμανση. Όταν αυτό κατέστη αντιληπτό ήρθαν στο σημείο κάποιοι Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί. Παρέμειναν στο όριο του τουρκικού εδάφους, κατασκήνωσαν για μερικές ημέρες, άναψαν φωτιές μέσα στα δασωμένα τμήματα μέσα στο τουρκικό έδαφος. Απέναντί τους υπήρχαν, καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια της παρουσίας τους, στοιχεία του Στρατού Ξηράς, στρατιώτες μας. Αυτό λοιπόν, με οδηγεί και στο τελευταίο σημείο που θα ήθελα να θίξω. Το επαναλαμβάνω: Ουδέποτε κατελήφθη, λοιπόν, ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις, προφανώς από στοιχεία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο αυτές τις μέρες».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε, ούτε θα επιτρέψει την απώλεια ή την αμφισβήτηση εθνικού εδάφους, οφείλω να πω ούτε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, υφίσταται άλλωστε σαφής συνταγματική πρόβλεψη και θέση. Αναφορές σε δήθεν «κατάληψη», υπογραμμίζω τη λέξη, εθνικού εδάφους που είδαν το φώς της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και αναπαρήχθησαν και σε έντυπα του ξένου Τύπου, είναι ψευδείς ειδήσεις οι οποίες δεν πρέπει να αναπαράγονται. Θεωρώ αδιανόητο να υιοθετούνται τέτοιοι ισχυρισμοί και να αποτελούν στοιχεία του ελληνικού δημόσιου διαλόγου. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Περιέγραψε, δε, τα περιστατικά, ως εξής: «Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την ακρίβεια μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση φράκτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας. Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του φράκτη αυτού. Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στην τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων, τα οποία εζήτησαν. Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεώτερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα ανακριβώς ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας. Αυτά είναι τα περιστατικά».

Αλλά και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υπογράμμισε ότι «ουδέποτε υπήρξε κατάληψη, έστω και ενός χιλιοστού, εθνικού εδάφους».