Ο πρωθυπουργός πήρε στα χέρια του τις προτάσεις για την σταδιακή άρση των μέτρων του κορωνοϊού, που θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου, με την κατάργηση ουσιαστικά του περιορισμού μετακίνησης, αλλά και το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων, κάτω από ειδικές όμως συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, το πλάνο της κυβέρνησης για την άρση μέτρων του κορωνοϊού έχει ως εξής:


  • 4 Μαΐου: ανοίγουν κομμωτήρια, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, αλλά με μέτρα προστασίας. Καταργείται το SMS και οι γραπτές βεβαιώσεις για έκτακτη μετακίνηση.
  • 11 Μαΐου: Ανοίγουν – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- τα Λύκεια με έμφαση στην Γ’ τάξη και τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η επόμενη φάση ανοίγματος της εκπαίδευσης, θα γίνει πιθανότατα στις 18 Μαΐου.
  • Τέλος Μαΐου: Επαναλειτουργούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και σε κάθε περίπτωση «οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού».
  • 1η Ιουνίου: Πιθανότερη ημερομηνία ανοίγματος των ξενοδοχειακών μονάδων δωδεκάμηνης διάρκειας, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • 1η Ιουλίου: Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων, «αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών», όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Οσον αφορά τις εκκλησίες, η επαναλειτουργία τους αναμένεται να γίνει σε δύο φάσεις για προληπτικούς λόγους. Οπως τόνισε ο κ. Πέτσας «ανοιχτές θα είναι οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο».