Ως παράδειγμα προς μίμηση προβάλλει την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά στη χρήση ψηφιακών μέσων με σκοπό τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας "best practice". 

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η Ελλάδα προχώρησε άμεσα στην εφαρμογή ψηφιακών μέσων, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού και καλεί τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. 

Η Ελλάδα ήταν βάσει των στοιχείων της Κομισιόν, 25η μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. κι έχει κάνει άλματα σε συνθήκες κορωνοιού και βάζει τα γυαλιά σε άλλες χώρες.

Την περίοδο του κορωνοιού έγιναν πολλά και σε σύντομο διάστημα. Έγινε χρήση ψηφιακών μέσων, όπως εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, αντί της χρήσης εντύπων, αποφεύγοντας έτσι σε πλήρη βαθμό διαδικασίες που αποδεδειγμένα δε βοηθούν στην αντιμετώπιση των κινδύνων μετάδοσης του κορωνοϊού.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, περνώντας σε υψηλές ταχύτητες, εγκαινίασε πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων για κρατικούς αξιωματούχους, ψηφιοποίησε τις υπογραφές υπουργών και εγκαινίασε ένα σύστημα με αποστολή SMS για να μπορούν οι πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. 

Οι ασθενείς δε χρειάζεται πλέον να επισκέπτονται τους γιατρούς τους για συνταγές φαρμάκων, τις οποίες μπορούν να λαμβάνουν στα κινητά τους στο πλαίσιο ενός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων. 

Από σήμερα εκδίδονται ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά κληρονομιάς, ενώ προσεχώς και πολλά ακόμη είδη πιστοποιητικών θα μπορούν να εκδοθούν χωρίς να απαιτείται η παρουσία των πολιτών στα δικαστήρια.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. χωρίς ψηφιοποιημένο κτηματολόγιο, ενώ και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης φαίνεται πως αντιστέκεται στην ψηφιοποίηση, με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα βραδύτερα και λιγότερο αποτελεσματικά στην Ευρώπη.