Μια διαφορετική Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία θα ΄χει αρκετά μεγάλη οικονομική ζημιά, θα δούμε εφέτος το Σεπτέμβριο... 

Παρά τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΘ, παρά την αναζήτηση ενός νέου... μοντέλου, όπως λέει και το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί, μεν, κανονικά, όμως δε θα πρέπει να κρατάμε μεγάλο καλάθι.

Σήμερα ο κ. Καράογλου είχε τηλεδιάσκεψη με το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo. Τους είπε, βέβαια, ότι "ο κορωνοϊός δεν ακυρώνει το μέλλον", εξέφρασε την πεποίθση ότι "η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα επιβεβαιώσει ότι η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν έναν ασφαλή επενδυτικό και τουριστικό προορισμό", όμως η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Σήμερα, 28 Απριλίου 2020, δεν έχει ανοίξει ούτε... μισή τουριστική πτήση από οποιονδήποτε προορισμό προς τη Θεσσαλονίκη... 

Όσο για τη ΔΕΘ, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα λειτουργήσει με ειδικό πρωτόκολλο υγιεινής και ασφάλειας εκθετών και κοινού. 

Μίλησαν και για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της Έκθεσης το οποίο, ο κ. Καράογλου χαρακτήρισε "θεμέλιο λίθο" για τον εκσυγχρονισμό του εκθεσιακού φορέα, έκανε λόγο για "αναμόρφωση του χώρου της Διεθνούς Εκθέσεως με σύγχρονες υποδομές και χώρους πρασίνου αποτελεί ένα από τα πέντε εμβληματικά έργα που ανακοίνωσε και υλοποιεί ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία" και κατέληξε: 

"Μετά από αυτήν την εξέλιξη η ΔΕΘ ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, έτοιμη να ανταπεξέλθει στις αυξημένες προκλήσεις της εποχής. Η Θεσσαλονίκη αποκτά ένα σύγχρονο, "πράσινο" εκθεσιακό κέντρο, το οποίο θα τονώσει την αυτοπεποίθηση της και την οικονομική δραστηριότητα στη  Βόρεια Ελλάδα".

Ένα εκατομμύριο κάτω ο τζίρος...


Φαίνεται, όμως, ότι την αισιοδοξία του υφυπουργού δεν ενστερνίζεται η διοίκηση της ΔΕΘ.  Στα τρία σενάρια που επεξεργάζεται η διοίκηση της ΔΕΘ- HELEPO σε ό,τι αφορά στη διοργάνωση του Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, μιλώντας στο το Radio North 98 και στην εκπομπή “Βεράντα Αριστοτέλους”. 

Όπως είπε, η Έκθεση στην εποχή του κορωνοϊού θα πραγματοποιηθεί μεν, ωστόσο δεν θα θυμίζει τις παλιότερες διοργανώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη, η διοίκηση της ΔΕΘ αναμένει να γίνουν γνωστά τα μέτρα με βάση τα οποία θα πραγματοποιούνται στην χώρα γεγονότα αντίστοιχα της ΔΕΘ κα υπάρχουν τρία σχέδια που εξετάζονται: «Το ένα σχέδιο προβλέπει την πραγματοποίηση της φετινής ΔΕΘ κανονικά, όπως την γνωρίζουμε. Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει περιοριστικά μέτρα όσον αφορά την πρόσβαση  του κόσμου: λιγότερος ελεγχόμενος κόσμος, μέτρα ασφαλείας, μάσκες κτλ, και το τρίτο σχέδιο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μιας μικρότερης έκθεσης, ένα φόρουμ που θα έχει στόχευση τις b2b συναντήσεις. Εκτιμώ ως πιθανότερο το 2ο σενάριο.»

Ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει αρνητικά την εταιρία η οποία αποτυπώνεται μέχρι στιγμής σε απώλεια τζίρου ύψους 1.500.000 ευρώ όπως εξήγησε ο κ. Ποζρικίδης: «Η εκθεσιακή βιομηχανία χτυπήθηκε παγκοσμίως. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι απώλειες ανέρχονται σε 28 δις ευρώ και παγκοσμίως σε περίπου 80 δις ευρώ. Υπολογίζεται πως μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2020 στην Ευρώπη έχουν χαθεί 250.000 θέσεις εργασίας είτε μόνιμες είτε περιστασιακές.»