"Αν υπάρξει κάτι μαζικό, φυσικά θα παρέμβουμε, αλλά δεν έχουν δείξει μέχρι σήμερα οι Έλληνες ότι είναι αντίθετοι στα μέτρα. Ίσα ίσα τα αγκαλιάζουν και γι’ αυτό υπάρχει  συμμόρφωση".


Αυτό τονίζει ο  υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ  και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας  στην «ΕΡΤ 1» και τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.

Πρόσθεσε ότι "είναι πολύ σημαντικό ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, από την πρώτη στιγμή, ξεκαθάρισε ότι θα είναι κλειστές οι εκκλησίες για τους πιστούς. Φέτος το Πάσχα είναι αλλιώς. Εάν υπάρξουν μεμονωμένα περιστατικά θα ελεγχθούν. Δεν βλέπουμε κάτι μαζικό. Ούτε είδαμε στις τελευταίες μετρήσεις κάποια πρόθεση μαζικής απειθαρχίας στο κάλεσμα της Εκκλησίας της Ελλάδος και τις οδηγίες της Πολιτείας. Αντίθετα, οι Έλληνες  συμμορφώνονται".

Όσον αφορά την επόμενη φάση της καραντίνας, είπε πως η μετάβαση "θα είναι μακρόσυρτη, και θα είναι στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα την μάθουν όλοι οι Έλληνες από τις 27 του μηνός και μετά για να προγραμματίσουν τη ζωή τους, τις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της καθημερινής δραστηριότητάς τους".

Πρόσθεσε ότι "η αρχή θα γίνει από ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες έχουν λιγότερο κίνδυνο, λόγω της φύσης της δουλειάς τους, όπως για παράδειγμα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, που μπορεί να ελεγχθεί ότι θα μπαίνει ένας ένας, ότι θα τηρούνται κανόνες υγιεινής και ατομικής προστασίας. Επίσης τα σχολεία, τα οποία έχουν μεν μεγαλύτερο συγχρωτισμό, αλλά μπορούν να γίνουν διευθετήσεις. Επίσης έχουμε έναν πληθυσμό, ο οποίος -όπως έχουν δείξει τα στατιστικά σε όλο τον κόσμο- δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα να νοσήσει βαριά ή να έχει σοβαρές επιπλοκές".

Απαντώντας στα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της Οικονομίας, υπογράμμισε: "Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές τρεις φορές μέχρι προχθές και είχε αντλήσει 6,5 δισ.. Και βγήκε και μια τέταρτη φορά που άντλησε, επίσης, δύο δις., με επιτόκιο 2%  για επταετές ομόλογο. Συνολικά, λοιπόν, πήραμε 8,5 δισ. από τις αγορές. Έχουμε αποπληρώσει και 2,7 δισ. στο Δ.Ν.Τ., για το πιο ακριβό τμήμα του δανείου του. Άρα, πάνω από 11 δισ. έχουν πάει ήδη για αποπληρωμή χρέους, χωρίς να πειραχτεί το Ταμείο του Κράτους. Αν το είχαμε πειράξει, αλόγιστα -όπως λέει ο κ. Τσίπρας- τα 15,7 δισ. θα είχαν εξαφανιστεί και θα είχαν μείνει 4 δισ. Τι να πρωτοχρηματοδοτήσεις";

Και πρόσθεσε: "Λένε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Τσακαλώτος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνται με τα οικονομικά: «Δώστε όλα τα λεφτά τώρα». Μα δεν ξέρει κανείς πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση. Αν συνεχιστεί τον Μάιο, τον Ιούνιο, τι θα γίνει; Πρέπει η Ελλάδα να εξακολουθήσει να έχει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη, με την οποία την περιβάλλουν οι αγορές. Όλοι πρέπει να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι συνεπής και μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες της τις υποχρεώσεις".

Για τις δύσκολες περιόδους που έρχονται, τόνισε: "Στο Ταμείο του Κράτους τέλος Μαρτίου ήταν 36 δισ. ευρώ. Δεν είχε χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κάτι. Όταν θα φτάσουμε στο τέλος Απριλίου, φυσικά και αναμένουμε να έχουμε ζητήματα. Τέλος Απριλίου θα γνωρίζουμε τι έχει γίνει. Το ίδιο και τον Μάιο, το ίδιο και για τον Ιούνιο. Δεν υπάρχει κανένα θέμα αδιαφάνειας. Αυτά δημοσιεύονται στο Δελτίο Εκτέλεσης Προϋπολογισμού. Όποιος δεν το ξέρει, μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών να το δει".

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε πως "θα ήταν οξύμωρο να λέμε στον κόσμο «Μείνετε στο σπίτι» και την ίδια ώρα να τους βγάζουμε από το σπίτι, λόγω της λήξης προστασίας της πρώτης τους κατοικίας. Όλο αυτό το διάστημα εξετάζουμε έναν συνδυασμό. Από τη μία, το ενδεχόμενο παράτασης στην προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τις 30 Απριλίου και ταυτόχρονα το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο που θα ισχύει, απ’ όταν αρχίσει να ισχύει, ώστε να ξέρουν όλοι -νοικοκυριά, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αγορές- και να προετοιμάζονται. Μέχρι τις 30 του μήνα θα παρουσιαστεί το συνολικό μας σχέδιο". Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση συζητά το θέμα με τους θεσμούς.

Απέκλεισε, τέλος, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι "δεν ασχολούμαστε με τις φοβίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, τουλάχιστον από τη Μεταπολίτευση και μετά, που η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αντί να ζητά εκλογές, φοβάται τις εκλογές και προσπαθεί να τις ξορκίζει συνεχώς, επικαλούμενη διάφορα σενάρια. Δεν υπάρχουν τέτοια σενάρια. Δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας".