Στους 6 καταγράφηκαν, το τελευταίο 24ωρο, οι νέοι θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα, ανεβάζοντας στους 79 το συνολικό αριθμό των νεκρών από covid-19 στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε, πριν λίγο, ο λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.


Όπως είπε, ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών ε΄ναι τα 73 έτη και το 86%  από αυτούς έφερε υποκείμενο νόσημα.

Τα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο ήταν 20, ανεβάζοντας στα 1755 τα συνολικά κρούσματα στη χώρα από την ημέρα έναρξης της πανδημίας. Το 55% αυτών είναι άνδρες. Από αυτά τα κρούσματα, 361 είναι σχετιζόμενα με ταξίδια σε χώρες του εξωτερικού όπου είχε ξεσπάσει η πανδημία και τα 655 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διενεργήθηκαν, συνολικά ως σήμερα, 26.193 εργαστηριακοί έλεγχοι.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε, ακόμη, ότι 90 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέσο όρο ηλικίας τα 56 έτη, εκ των οποίων οι 19 είναι γυναίκες και το 71% των οποίων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Από της ΜΕΘ εξήλθαν 9 συμπολίτες μας, ενώ έχουν πάρει εξιτήριο συνολικά 299.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι και νέοι νοσούν από κορωνοϊό, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία, όπου "το 33% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι κάτω των 44 ετών", ενώ "στις ΗΠΑ το 29% των κρουσμάτων ανιχνεύτηκε σε ηλικίες 20-44 ετών".

Αναφερόμενος στα στοιχεία που προέρχονται από την πατρίδα μας, τόνισε πως από τους νοσούντες, οι ηλικίες 40-64 ετών καλύπτουν το 40%, ενώ στα παιδιά το ποσοστό αυτό είναι μόλις το 2,8% της νόσου (47 κρούσματα).

Ανέφερε ως αίτια μετάδοσης του ιού και νόσησης το ενδεχόμενο να επιβαρύνεται η κατάσταση από τον επιφανειοδραστικό παράγοντα (μια ουσία που επιτρέπει στον πνεύμονα να λειτουργεί σα σφουγγάρι και να επηρεάζεται περισσότερο, που είναι διαφορετικός σε κάθε άνθρωπο), ενώ πρόσθεσε πως το ανοσοποιητικό σύστημα σε κάποιους ανθρώπους, επειδή λειτουργεί πάρα πολύ καλά, αντιδρά στον ιό με εντυπωσιακό τρόπο: "Σε λίγους - ευτυχώς - θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καταιγίδα φλεγμονής", είπε χαρακτηριστικά. 

Ανακοίνωσε, τέλος ότι τις τελευταίες ημέρες συλλέχθηκαν 4.000 μονάδες αίματος.

Βροχή τα πρόστιμα


Σε 21.308 ανέρχονται τα πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν σε πολίτες, για άσκοπες μετακινήσεις, από την ημέρα που αποφασίστηκαν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, όπως ανακοίνωσε, πριν από λίγο, ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς.

Πρόσθεσε ότι σε καταστήματα εστίασης διαπιστώθηκαν 359 παραβάσεις και έγιναν 353 συλλήψεις (στο χρονικό διάστημα από τις 12 Μαρτίου 2020 ως χθες).

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι ελήφθησαν επιπλέον περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στη Μύκονο από τις 8 βράδυ ως τις 8 το πρωί όταν και απαγορεύεται η κυκλοφορία εκτός από έκτακτες περιπτώσεις και για την Σαντορίνη, όπου απαγορεύτηκε η οικοδομική δραστηριότητα.

Όσον αφορά τα 30 σκάφη αναψυχής χωρίς πλήρωμα, που ήρθαν στη χώρα από τέλος Μαρτίου και μετά, διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.