Δάνεια για όλες τις επιχειρήσεις, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από όποιον σχετικό οργανισμό (Αναπτυξιακή τράπεζα, ΕΤΕΑΝ κλπ.),τα οποία θα αποπληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους, προτείνει ως λύση για την οικονομική κρίση που έφερε ο κορωνοϊός, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Σε επιστολή του Συλλόγου προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο ΕΣΘ χαρακτηρίζει τα δάνεια ως τον μόνον τρόπο "να ανταποκριθούν οι επιχειρηματίες στις υποχρεώσεις πληρωμών τους".

"Η πρόταση η δική μας αποσκοπεί στο να μην χαθεί καταναλωτικό κεφάλαιο.  Προτείνουμε, χωρίς αποκλεισμούς από το τραπεζικό σύστημα ή άλλους φορείς , τη διάσωση, αν είναι δυνατόν, όλων των συναδέλφων", τονίζεται στην επιστολή.

Ο ΕΣΘ προτείνει τη δημιουργία των εξής πλατφορμών:

1) Δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα καταγραφούν όλες οι απώλειες – δαπάνες λόγω κορωνοϊού, για το  χρονικό διάστημα από έναρξη έως τέλους lockdown. 

2) Δημιουργία 2ης πλατφόρμας, από την ημέρα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων και έως 31/12/2020 όπου θα καταγραφούν τα ίδια οικονομικά στοιχεία από την επαναλειτουργία και μετά. Πληρωμή σε 60 ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης από 30/9/2020 με κείμενο επιτόκιο Euribor. Σήμερα είναι αρνητικό. 

3) Δημιουργία 3ης και 4ης πλατφόρμας , που θα αφορά υποχρεώσεις επιταγών και δανείων. Πληρωμή σε 60 ισόποσες δόσεις, με την προϋπόθεση ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πληρωθούν στην ώρα τους. 

Εξυπακούεται ότι δεν θα δοθούν χρήματα απευθείας στον ενδιαφερόμενο, αλλά θα πληρωθούν έναντι οι υποχρεώσεις για λογαριασμό του. 

Στόχος της ως άνω πρότασης είναι -σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο- η αποφυγή ντόμινο υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. 

"Παράλληλα , χρειάζεται να ληφθεί άμεσα ειδική μέριμνα για τα κόκκινα δάνεια γενικώς και πολύ περισσότερο για τα κόκκινα δάνεια Α΄ κατοικίας. Για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις που σίγουρα θα επηρεάσουν την ομαλή επανεκκίνηση της αγοράς", υπογραμμίζεται στην επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου. 

Ο ΕΣΘ προτείνει την άμεση κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και υποστηρίζει ότι με τις προτάσεις αυτές:

1. Δεν δημιουργείται πρόβλημα σε καμία κατηγορία εμπλεκόμενων στην κοινωνία του επιχειρείν 
2. Δεν θίγονται θέσεις εργασίας
3. Δεν κινδυνεύουν εργαζόμενοι από αναγκαστικές μειώσεις μισθών λόγω δυσπραγίας.
4. Δεν χάνεται καταναλωτικό κεφάλαιο, που είναι τόσο αναγκαίο για την επαναλειτουργία της αγοράς.

"Κατ’ αυτόν τον τρόπο κ.κ. Υπουργοί, η αγορά θα επανέλθει στον Ιανουάριο του 2020 , που δεν ήταν μεν στα καλύτερά της, αλλά υπήρχε η ελπίδα ότι μπορούμε επιτέλους να τα καταφέρουμε και να πάμε μπροστά", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.