Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της εν μέσω… κορονοϊού αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο το καλοκαίρι μπορεί να μη γίνουν. Οι φωνές για αναβολή «φουντώνουν» και σε μια πρωτοφανή απόφαση, ο Καναδάς ανακοίνωσε ήδη ότι δεν θα στείλει αθλητές. Ο κορονοϊός αλλάζει τα πάντα, θερίζει ζωές και δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Όλα δείχνουν πως η ιστορική στιγμή της απόφασης να μη γίνουν οι Αγώνες είναι όλο και πιο κοντά. Η απόφαση να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες «μπορεί να γίνει αναπόφευκτη» αν η πανδημία του κορονοϊού συνεχίσει να εξαπλώνεται κατά τρόπο που καθιστά ανέφικτο να γίνει η διοργάνωση υπό ασφαλείς συνθήκες, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. Νωρίτερα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι εντείνει τους «σχεδιασμούς» της για κάθε «σενάριο» όσον αφορά στους αγώνες στο Τόκιο, συμπεριλαμβανομένης της αναβολής τους, καθώς ο κορονοϊός δεν σταματά να εξαπλώνεται. Ο Άμπε σημείωσε πως η απόφαση της ΔΟΕ συνάδει με τη θέση πως οι Αγώνες θα μπορούσαν να διεξαχθούν κανονικά, αλλά μόνο πλήρεις. «Η ακύρωση των Αγώνων αποκλείεται», τόνισε ο πρωθυπουργος της ιαπωνίας Σινζο Αμπε. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας πρόσθεσε ότι εξέφρασε τη θέση του στον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων της ιαπωνικής πρωτεύουσας, τον Γιοσίρο Μόρι, το απόγευμα της Κυριακής, ο οποίος κατόπιν συζήτησε το ζήτημα με τον πρόεδρο ΔΟΕ της Τόμας Μπαχ. Ο Άμπε έκρινε ακόμη ότι το καλύτερο θα ήταν η απόφαση της ΔΟΕ να ληφθεί και να κοινοποιηθεί στο Τόκιο το συντομότερο δυνατόν. Σε μια απόφαση που δεν έχει προηγούμενο, ο Καναδάς αποφάσισε να μη στείλει αθλητές του στην Ιαπωνία, στην περίπτωση που η ΔΟΕ αποφασίσει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν κανονικά.
Ο Καναδάς «έλαβε τη δύσκολη απόφαση να μη στείλει ομάδες» αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσαν η Καναδική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Καναδική Παραολυμπιακή Επιτροπή.
Οι δύο επιτροπές «καλούν επειγόντως τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» να λάβουν την απόφαση «να αναβληθούν οι Αγώνες για έναν χρόνο», τονίζεται σε κοινή ανακοίνωσή τους, κάτι που όπως αναφέρεται υποστηρίζουν επίσης επιτροπές των αθλητών, εθνικοί αθλητικοί οργανισμοί και η κυβέρνηση του Καναδά. Στέλεχος της ολυμπιακής επιτροπής της Αυστραλίας εκτίμησε, επίσης, πως είναι «σαφές» ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπορούν να διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο το καλοκαίρι στο Τόκιο και πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός πλέον πρέπει να γίνει για το 2021.