Πρόκειται για ένα θρεπτικό και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να κάνει τις ημέρες της νηστείας πιο νόστιμες.

Το ταχίνι χρησιμοποιείται ευρέως στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική ενώ στην  Ελλάδα το καταναλώνουμε περισσότερο σε περιόδους νηστείας.
Στα γλυκά κάνει πολλή καλή παρέα με το μέλι, το κακάο, τα καρύδια και τα αμύγδαλα ενώ η πιό γνωστή σαλάτα με ταχίνι είναι το χούμους, μια σαλάτα- αλοιφή από ρεβίθια και λεμόνι.
Το ταχίνι είναι πλούσιο σε λιπαρά πολυακόρεστα, απαραίτητα για τον οργανισμό
ενώ η ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών είναι μικρή και δεν περιέχει χοληστερόλη. Το σουσάμι, το συστατικό του ταχινιού, είναι καλή πηγή μαγνησίου, ασβεστίου,σιδήρου και φωσφόρου, βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης στον οργανισμό και καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι ιδανικό για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
Για να το εντάξουμε στη διατροφή μας, μπορούμε να το ανακατέψουμε με μέλι και να το αλείψουμε στο ψωμί μας ή να προσθέσουμε μια κουταλιά στο γιαούρτι μας, μαζί με ξηρούς καρπούς και φρούτα.
Εύκολες συνταγές με ταχίνι
1. Μήλα ψητά
Κόβουμε στη μέση μήλα ή αχλάδια και αφαιρούμε τα κουκούτσια και τον πυρήνα Ανακατεύουμε τριμμένη φρυγανιά, ταχίνι, μέλι και κανέλα και γεμίζουμε τα φρούτα. Τα περιχύνουμε με κρασί και τα ψήνουμε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία.
2.Σοκολατάκια
 Λιώνουμε σε μπεν μαρί 120 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα με στέβια. Ανακατεύουμε με 100 γρ.ταχίνι και ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Αφήνουμε για λίγη ώρα για να σφίξει και με ένα κουταλάκι του γλυκού πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια.
Άν θέλουμε τα βουτάμε σε κακάο ή τριμμένους ξηρούς καρπούς.
3. Σάλτσα με ταχίνι
    Βάζουμε στο μούλτι 70 γρ. ταχίνι, 50 ml χυμό πορτοκαλιού, 20 ml ελαιόλαδο, 1 κ.σούπας μέλι, 3 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 1/2 κ.σούπας σκόνη μαστίχας και λίγο πιπέρι. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. Χρησιμοποιούμε τη σάλτσα αντί για λαδολέμονο σε σαλάτες πράσινες ή με όσπρια ή σε ψητά ψάρια.
@foodmood #ταχίνι #νηστεία