«Όλα τα μέτρα της Κυβέρνησης έχουν καθαρά ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα με βασική προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής από την πρωτοφανή αυτή κρίση. Μέτρα με αρχικά περιοριστικό, μετά ελεγκτικό και τρίτον υποστηρικτικό χαρακτήρα για την επόμενη μέρα της ελληνικής  οικονομίας».


Αυτό τόνισε ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην TV100 και την εκπομπή «Έκτακτη Επικαιρότητα» με τον Βαγγέλη Πλάκα.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα ευνοϊκά μέτρα από την Ευρώπη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας ο κ. Καλαφάτης σημείωσε «Αναφέρομαι στην παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κριστίν Λαγκάρντ για ένταξη στο καθεστώς της ποσοτικής χαλάρωσης, πράγμα που η χώρα δεν είχε καταφέρει ποτέ, τα 12 δις ευρώ δηλ. που βοηθούν τη ρευστότητα της αγοράς. Αναφέρομαι στην απαλλαγή από τον στόχο την επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του Α.Ε.Π. Στη ρήτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών που μας δίνει τη δυνατότητα να επενδύσουμε περισσότερα χρήματα στην αγορά χωρίς τις δεσμεύσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και τέλος, στην πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και άλλων οκτώ ομολόγων του για το επονομαζόμενο ομόλογο corona, που θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη να αξιοποιήσουν περισσότερα κονδύλια προκειμένου να διασωθούν άνθρωποι αλλά  και θέσεις εργασίας» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι έδωσε τις απαιτούμενες εξηγήσεις ο αρμόδιος Υπουργός κ. Βρούτσης. Στην περίοδο της έντονης κρίσης που βρισκόμαστε, τα μέτρα έχουν παροδικό και όχι μόνιμο χαρακτήρα. Με το τέλος της κρίσης το μέτρο θα παύσει να ισχύει, ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε «έπρεπε να βρεθεί τρόπος ώστε να επιβιώσουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Εξάλλου, υπενθύμισε το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας το οποίο υπάρχει από το 2010 στην ελληνική νομοθεσία έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και βεβαίως τις θέσεις εργασίας. Όπως επισήμανε «γνωρίζετε ότι έχουν απαγορευτεί ουσιαστικά οι απολύσεις και θεωρούνται άκυρες όσες πραγματοποιήθηκαν μέσα σ΄αυτήν την κρίση».

Τέλος, αναφερόμενος στη λειτουργία της Βουλής το τρέχον χρονικό διάστημα ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι αυτή λειτουργεί στοιχειωδώς ώστε να μπορέσουν να εφαρμοσθούν όλα τα μέτρα τα οποία εξαγγέλλονται από τους αρμόδιους Υπουργούς και να ψηφισθούν με νόμους και κυρίως με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Η Ολομέλεια της Βουλής, ανέφερε ο κ. Καλαφάτης, λειτουργεί πλέον μία μόνον ημέρα την εβδομάδα όπου και ψηφίζονται οι ΠΝΠ. Το ίδιο και οι Επιτροπές, τις συζητούν σε μία ημέρα. Ταυτόχρονα, έχει περιοριστεί η παρουσία των Βουλευτών με υποχρεωτική παρουσία του εισηγητή του νομοσχεδίου ή της ΠΝΠ, του αρμοδίου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και βεβαίως του αρμόδιου Υπουργού, χωρίς την παρουσία άλλων Βουλευτών στην αίθουσα. Μόνο σε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας υπάρχει αναγκαιότητα φυσικής παρουσίας των Βουλευτών, ανέφερε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης.