Στα 31 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κωρονοϊού στη χώρα, όπως ανακοίνωσε, πριν από λίγο, ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας, Σ. Τσιόρδας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.


Πρόσθεσε ότι σε 495 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα στη χώρα, από τα οποία, 84 είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσηςς. Ελέγχθηκαν, δε, πάνω από 7.000 δείγματα

Από τους ασθενείς, 90 νοσηλεύονται εκ των οποίων οι 20 διασωληνωμένοι, ενώ 19 έχουν πάρει εξιτήριο. Ο μέσος όρός ηλικίας των διασωληνωμένων ξεπέρασε τα 72 έτη.

Στο τελευταίο 24ωρο καταγράφτηκαν τρεις νεκροί από κορωνοϊό, δύο στην Αθήνα κι ένας Κοζάνη, όλοι άνδρες, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα

“Αυτό που βλέπουμε και διαχειριζόμαστε σήμερα αφορά τα σοβαρά κρούσματα της νόσου”, υπογράμμισε ο κ Τσιόρδας και πρόσθεσε: “Οι προβλέψεις μας είναι σταθερές, για την πορεία της νόσου. Αν ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων αλλάξει προς τα πάνω γρήγορα, αυτό εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία τηρούμε τα μέτρα”.

Υπογράμμισε ότι ακριβή εικόνα για τη πορεία της επιδημίας θα έχουμε σε δύο βδομάδες.

Ειδικά για την κατάσταση που καταγράφτηκε σήμερα στις εθνικές οδούς, είπε: “Δεν μπορεί να γεμίζουν οι δρόμοι από εκδρομείς σε ένα στενό αυτοκίνητο που δεν γνωρίζουν αν έχουν τη νόσο. Σας παρακαλώ να μείνετε στο σπίτι σας, να μη μεταδώσετε τη νόσο. Δεν είναι διακοπές. Αυτές οι συμπεριφορές αυξάνουν την περίπτωση μετάδοσης της νόσου”.

Ο κ. Τσιόρδας έδραξε της ευκαιρίας να μιλήσει και για την κοινή εποχική γρίπη. Όπως είπε, είναι 94 εφέτος οι θάνατοι από απλή γρίπη, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Οφειλόταν στον Η3Ν2 που προσβάλει ηλικιωμένους και ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως και ο νέος κορωνοϊός.

Ο Ν. Χαρδαλιάς υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, που πήρε στη συνέχεια το λόγο, τόνισε: “Αφού δε θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, απλά δεν κυκλοφορούμε”, συνέστησε. Και υπογράμμισε: “Η ελληνική πολιτεία και γνώριζε και γνωρίζει ποια οχήματα περνούν τα διόδια. Από τη συμπεριφορά μας εξαρτάται από το αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει πιο αυξημένα μέτρα κυκλοφορίας”.

Στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε, περιλαμβάνονται τα εξής:

Από αύριο Σάββατο 6 πρωί επιτρέπεται μετάβαση στα νησιά μόνο των μονίμων κατοίκων τους.

  • Πιο αυστηρά μέτρα στις λαϊκές αγορές – To Σάββατο θα παραμείνουν κλειστές.
  • Ένας πελάτης ανά 15 τ.μ. στα σούπερ μάρκετ.
  • Αναστάλθηκαν μεταγωγές και άδειες κρατουμένων.
  • Ισχυρή παρουσία αστυνομίας σε πάρκα και πλατείες μέσα στο Σαββατοκύριακο. δεν επιτρέπονται ούτε πικ νικ, ούτε άθληση κατά ομάδες.