Άλλα 74 κρούσματα κορωνοϊού, που ανιχνεύτηκαν το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε, πριν από λίγο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας. Έτσι, φθάνουν τα 966 συνολικά τα κρούσματα στη χώρα.


Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, 66 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με τους 65 να είναι διασωληνωμένοι - οι περισσότεροι άνδρες.

Ανακοινώθηκαν, επίσης, δύο νέοι θάνατοι -φθάσαμε στους 28 συνολικά στη χώρα, με μέσο όρο ηλικίας θανόντων τα 73 έτη και τους 23 να είναι άνδρες, τους πέντε γυναίκες και το 89%  αυτών να παρουσίαζαν υποκείμενο νόσημα ή να ήταν άνω των 70 ετών.

Πήραν, επίσης, εξιτήριο 52 συμπολίτες μας, ενώ έγιναν 13.477 διαγνωστικά τεστ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας έκρουσε το καμπανάκι στους ανθρώπους που επιστρέφουν από χώρες όπου η διασπορά του ιού είναι μεγάλη, ώστε να μπαίνουν σε καραντίνα. "Η επιστροφή στην πατρίδα δε σε διασφαλίζει από την έκθεση στον ιό ή τη διασπορά του", είπε χαρακτηριστικά.

Αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των τεστ αντισωμάτων: "Σε αυτήν τη φάση της επιδημίας τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δε συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το ευρύ κοινό. Ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου μπορεί να δώσει λάθος μήνυμα και να υιοθετήσει ο άνθρωπος που το έκανε σε λάθος συμπεριφορά. Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι αυτήν τη φάση της επιδημίας", επανέλαβε.

Γνωστοποίησε, ακόμη, έρευνα επιστημόνων από το Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία παρουσιάζονται εφιαλτικά σενάρια που κάνουν λόγο για 40.000.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο. "Ακόμη και με ημίμετρα, δηλαδή 40% μείωση κοινωνικών επαφών, θα σωζόντουσαν 8.000.000 ψυχές σύμφωνα με τα σενάρια αυτά", υπογράμμισε.

Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της σήμερα φοβούμενη νέο κύμα επιδημίας", ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε την αποστολή κλιμακίων σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου και την ενίσχυση των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Αθηνών ώστε να διενεργείται ακόμη εντατικότερα ο εργαστηριακός έλεγχος.