Νέα επεισόδια, μεγαλύτερης έντασης σημειώνονται σήμερα στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας, στις Καστανιές Έβρου.

Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στο σημείο έχει τριπλασιαστεί, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεπέρασαν τις 3.000.

Ενδεικτικό των συγκρούσεων και της προσπάθειας των αστυνομικών να αναχαιτίσουν τους λαθρομετανάστες που προσπαθούσαν να… σπάσουν τον κλοιό στις Καστανιές παρά την χρήση δακρυγόνων, είναι τα συγκλονιστικά video από το Twitter του δημοσιογράφου του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργου Χρηστίδη ο οποίος βρέθηκε στο σημείο της έντασης από την τουρκική πλευρά.




Ακούγονται εκρήξεις από τα δακρυγόνα της αστυνομίας, κραυγές από γυναίκες που βρίσκονται στο τουρκικό μέρος, ενώ κάποιοι από τους λαθρομετανάστες φαίνεται να… απαντούν εκτοξεύοντας και αυτοί φωτοβολίδες προς τους Έλληνες αστυνομικούς.




«Από αυτούς δεν έχει καταφέρει κανείς να περάσει σε ελληνικό έδαφος», δηλώνουν πηγές της Αστυνομίας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο σε μεμονωμένα περιστατικά, πέρασαν τα σύνορα δεκάδες άτομα το τελευταίο 24ωρο.

Η αστυνομία προχώρησε σε 66 συλλήψεις, σε όλο τον Έβρο.

Πρόβλημα και στους Κήπους

Καραβάνια φτάνουν από διάφορες περιοχές της Τουρκίας στα σύνορα με την Ελλάδα και ενώ μέχρι τώρα στο Τελωνείο Κήπων δεν υπήρχε πρόβλημα, μια και οι Τούρκοι επέλεγαν να μην… μπλέκει σε τέτοιες περιπτώσεις για εμπορικούς και οικονομικούς λόγους, τώρα φαίνεται πως και αυτό θα αντιμετωπίσει ανάλογη… πίεση με τις Καστανιές. Υπολογίζεται ότι σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 5.000 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του evros-news.gr, υπήρξε και η παρουσία κατά μήκος του φράχτη και του Τάγματος Εθνοφυλακής της Νέας Βύσσας, προκειμένου να υπάρχει περισσότερος κόσμος που θα επιτηρεί την περιοχή και μόλις αντιλαμβάνεται ότι επιχειρείται να μπουν κάποιοι στο ελληνικό έδαφος, να ειδοποιούνται οι αστυνομικοί για να τους απωθήσουν. Όσοι βρίσκονταν από την τουρκική πλευρά, είχαν δημιουργήσει ομάδες 40 με 50 ατόμων και μόλις κάποιος κατάφερνε να ανοίξει κάποια δίοδο στο συρματόπλεγμα κόβοντας το, ειδοποιούσε τους υπόλοιπους και επιχειρούσαν με… ντου να περάσουν στην Ελλάδα.

Υπάρχουν μάλιστα καταγγελίες, όπως αναφέρει το ίδιο site, ότι Τούρκοι στρατιώτες σε κάποιες περιπτώσεις ήταν εκείνοι που έκοβαν το συρματόπλεγμα πάνω στη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνουν τους λαθρομετανάστες να εισέλθουν στην χώρα μας και να υλοποιηθεί έτσι το σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν να ασκήσει έντονη πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, οχήματα μάρκας UNIMAC που ανήκουν στον τουρκικό στρατό, κουβαλούσαν τον κόσμο που ήθελε να περάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα και να έρθει στην χώρα μας. Η συντριπτική πλειοψηφία που επιχείρησε να το πετύχει, απωθήθηκε πίσω στην Τουρκία, αλλά κάποιοι κατάφεραν να ξεφύγουν και γι’ αυτό χθες βράδυ κυκλοφορούσαν ακόμα και μέσα στην Ορεστιάδα.