Ποια είναι μάνα;… Οποιαδήποτε… Οποιαδήποτε… Θα μπορούσα να είμαι η μητέρα της… Και η Aurora θα μπορούσε να είναι κόρη μου… Δεν την υποδέχθηκα ζωντανή, αλλά νεκρή… Όμως, είναι το ίδιο...»

 Η οργάνωση «Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την εξωιδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων «Δικαίωμα στην οικογένεια» με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, παρουσιάζει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Εύης Καραμπάτσου   «Η τελευταία κόρη» (La ultima hija».  Θα προβληθεί στην Κεντρική  Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27) την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 , στις 6.00μ.μ.

«Η ταινία «La Ultima Hija» («Η Τελευταία Κόρη») είναι το κινηματογραφικό πορτραίτο μιας γυναίκας της οποίας η στάση απέναντι στη ζωή με συγκίνησε βαθιά. Τα τελευταία 18 χρόνια, η Bernarda έχει αφιερώσει τη ζωή της στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των νεογέννητων παιδιών που βρίσκονται νεκρά στη Χωματερή του Puerto Montt, στην Παταγονία της Χιλής. Η Bernarda μεταμορφώνεται σε μητέρα για αυτά τα παιδιά, προσφέροντας τους το θεμελιώδες: ένα όνομα για όσα δεν κατάφεραν να το αποκτήσουν και ένα μνήμα για όσα δεν κατάφεραν να κοιμηθούν σε μια κούνια. Η Μαργαρίτα είναι η τελευταία της κόρη…»

Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Παιδιά στα «σκουπίδια»…Γιατί;», για το φαινόμενο που ενέσκηψε με ανησυχητική συχνότητα και στη χώρα μας.
Συζητούν:

§  Εύη Καραμπάτσου σκηνοθέτις

§  Απόστολος Αηδονόπουλος  ψυχίατρος

§  Αγγελική Αντωνάκου RM, MSc, PhD, Post-Doc Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Μαιευτικής, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος,

§  Σοφία  Κουσίδου Αστυνόμος Α΄, Τμηματάρχης του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης,

§  Παναγιώτα Πανέλη, Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο»

§  Κατερίνα Χοχλάκη, κοινωνική λειτουργός της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

§  Το κοινό.
Την συζήτηση θα συντονίσει η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΑΔΟΧΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ, νομικός  και εμπειρογνώμονας  παιδικής προστασίας,  Ελένη Γεώργαρου.
Η ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ
Η Εύη Καραμπάτσου γεννήθηκε στην Αθήνα. Οι ταινίες της έχουν βραβευτεί σε πολλά φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. 
Βραβεία και Διακρίσεις του ντοκιμαντέρ "La ultima hija- η τελευταία κόρη":
§  ·Βραβείο Ντοκιμαντέρ, 41st Φεστιβάλ Δράμας, 2018
§  ·Βραβείο Ντοκιμαντέρ, Docfest Film Festival, Greece, 2018
§  ·Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, 5th Merida Film Festival, Mexico, 2019
§  ·Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, 6th Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, 2019
§  ·Τιμητική διάκριση Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Festival de Gibara, Cuba, 2019
§  ·Semi Finalist in Thess International and Intimate Film Festival, Greece 2019
§  ·Semi Finalist, Los Angeles Cine Fest, USA,  2019