Δεκάδες πρόσφυγες κατευθύνονται, από την περιοχή της Ανδριανούπολης, προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο. Μάλιστα, όταν δημοσιογράφοι τους ρωτούν πού πηγαίνουν, απαντούν “Γιουνανιστάν”, δηλαδή στην Ελλάδα!


Προηγήθηκαν τα εξής: Δήλωση του Εμίρ Τσελίκ, εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τρέχουσα πολιτική της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία. «Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της», τόνισε ο Τσελίκ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο Τσελίκ φάνηκε να προσπαθεί να ανασκευάσει με αυτή την τοποθέτηση δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τουρκικών κυβερνητικών πηγών κατά τις οποίες η Άγκυρα αποφάσισε μετά την κλιμάκωση στην Ιντλίμπ να επιτρέπει πλέον σε σύρους πρόσφυγες να περνούν από το έδαφός της προς χώρες της Ευρώπης, αψηφώντας την Κοινή Δήλωση Τουρκίας-ΕΕ για το Προσφυγικό, όπως είναι η επίσημη ονομασία της διμερούς συμφωνίας του 2016.

Νωρίτερα σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχία Χατάι της Τουρκίας έδωσε νεότερο απολογισμό του χθεσινού αεροπορικού βομβαρδισμού για τον οποίο η Άγκυρα κατηγόρησε τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ, λέγοντας ότι σκοτώθηκαν 33 τούρκοι στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

Έτσι, ακούγοντας όλα αυτά οι πρόσφυγες, αντιλήφθηκαν ότι δεν υπάρχουν μπλόκα της αστυνομίας και πήραν το δρόμο για τα σύνορα!