Η ληστεία σε εταιρία ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων στην Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, ήταν η τελευταία για τους ληστές με τα Καλάσνικοφ. Συνελήφθησαν χθες, παραμονή Χριστουγέννων, λίγο μετά τη ληστεία.



Πρόκειται για 37χρονο και 43χρονο Ρομά, τους οποίους συνέλαβαν αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της «Συμμορίας», «ληστείας», «διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής», «Πλαστογραφίας», «Αντίστασης», παράβασης του Νόμου «Περί όπλων», «Απόπειρας ανθρωποκτονίας», παράβασης Νομοθεσίας περί «Ρυθμίσεων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών, δημοσίων έργων» και παράβασης του Νόμου «Περί εξαρτησιογόνων ουσιών».

Χθες το πρωί, οι δυο ληστές, πήγαν στην εταιρία ανακύκλωσης κι απείλησαν με πιστόλι τους υπαλλήλους. Άρπαξαν 13.000 ευρώ κι ο 37χρονος πυροβόλησε δυο φορές στον αέρα για εκφοβισμό, ενώ ο 43χρονος έβαλε στο σημάδι υπάλληλο της εταιρίας, χωρίς, όμως να τον πετύχει. Στη συνέχεια διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο,  όμως εντοπίστηκαν στη Σταυρούπολη και συνελήφθησαν μετά από σύντομη “μάχη” με τους αστυνομικούς.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, η συμμορία με τα Καλάσνικοφ ιδρύθηκε στα τέλη Ιουνίου του 2019. Οι φερόμενοι ως δράστες χρησιμοποιούσαν οπλισμό (καλάσνικοφ και πιστόλια κατά περίπτωση), ενώ φρόντιζαν να έχουν πάντα  καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους είτε με ολοπρόσωπες μάσκες (φορούσαν μάσκες γερόντων), είτε με κουκούλες τύπου full face. Επιπλέον, για τη μετάβασή τους στους τόπους τέλεσης των ληστειών χρησιμοποιούσαν οχήματα που είχαν κλέψει σε προγενέστερο χρόνο, τοποθετώντας πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συλληφθέντες τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπων και οπλισμένοι με Καλάσνικοφ εισέβαλαν σε εταιρεία ψιλικών στην περιοχή του Ωραιοκάστρου και στα ΕΛ.ΤΑ. Λαγκαδά αντίστοιχα, όπου στην πρώτη περίπτωση απείλησαν τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης χωρίς να βρουν να πάρουν χρήματα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση απείλησαν τους εργαζόμενους και έκλεψαν 2.500 ευρώ από το ταμείο και κοσμήματα υπαλλήλων.

Επιπλέον προέκυψε ότι οι συλληφθέντες κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Νοεμβρίου 2019 έκλεψαν τρία  Ι.Χ.επιβατηγά αυτοκίνητα από τις περιοχές της Πυλαίας, του Λαγκαδά και της Ν. Καλλικράτειας Χαλκιδικής, τα οποία χρησιμοποίησαν ως μέσα μετάβασης στους τόπους των ληστειών.

Έπειτα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε οικίες, αποθήκες και στην κατοχή των συλληφθέντων:

  • Το συνολικό χρηματικό ποσό των 1355 ευρώ,
  • μικροδέμα κάνναβης,
  • συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser),
  • κυνηγετικό όπλο,
  • κινητό τηλέφωνο,
  • πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας,
  • δυο κουκούλες τύπου full face,
  • δυο φορητοί πομποδέκτες συντονισμένοι σε συχνότητα της Αστυνομίας,
  • τρεις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές,
  • αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν κατά τη σύλληψή τους,

ενώ σημειώνεται ότι τα παραπάνω κλεμμένα οχήματα, τις φωτογραφίες των οποίων έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, εντοπίστηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τη διακρίβωση τυχόν εμπλοκής τους σε άλλες παρόμοια αδικήματα.