Αθώος κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης ο καταδικασθείς ως μέλος της 17 Νοέμβρη, Χριστόδουλος Ξηρός για τη φωτιά που έβαλε στο Πειθαρχείο των φυλακών Διαβατών το Φλεβάρη του 2018. 


Αντιθέτως, στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνει αρχιφύλακας του σωφρωνιστικού καταστήματος, με εντολή του ίδιου δικαστηρίου, προκειμένου να εξακριβωθούν καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών και διαφθορά. 

Εμμέσως πλην σαφώς, το Κακουργοδικείο Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε δικαιολογημένη αντίδραση την πράξη του Ξηρού να βάλει φωτιά στο στρώμα του πειθαρχείου όπου κρατούνταν! 

Ο Ξηρός, αναφερόμενος στον εμπρησμό, έκανε λόγο για «βίαιη διαμαρτυρία», την οποία συνέδεσε με τη μη ικανοποίηση του αιτήματός του να μεταφερθεί είτε σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα είτε σε κάποιο κατάλληλο κελί. 

«Ήμουν σε απόγνωση. Δεν είχα άλλη λύση. Το Πειθαρχείο είναι χώρος τιμωρίας, όχι έκτισης ποινής», είπε ο καταδικασθείς σε έξι φορές ισόβια και 25ετή κάθειρξη για τα εγκλήματα της «17 Νοέμβρη». Κατήγγειλε, δε, ονομαστικά αρχιφύλακα των φυλακών Διαβατών με τον οποίο φαίνεται πως είχε συνεχείς προστριβές κατά τον εγκλεισμό του στα Διαβατά, από όπου τελικά λίγους μήνες μετά τον παραπάνω εμπρησμό έφυγε για να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού κι αφού προηγήθηκαν δύο πολυήμερες απεργίες πείνας. 

Νωρίτερα, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, καταθέτοντας από το βήμα του μάρτυρα, είπαν ότι από την πυρκαγιά δεν προέκυψε κίνδυνος για άλλους κρατούμενους, αφού μετά τον συναγερμό που χτύπησε, πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν όλοι εγκαίρως.