Την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου πλαισίου φιλικής δικαιοσύνης για τα παιδιά στην Ελλάδα ανέδειξε Σεμινάριο που διοργάνωσε χθες «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη

Με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου φιλικής δικαιοσύνης για τα παιδιά θύματα στην Ελλάδα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα ανέλαβε την πρωτοβουλία υλοποίησης εκπαιδευτικών σεμιναρίων που απευθύνονται σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., εισαγγελείς, δικαστικούς λειτουργούς και επαγγελματίες κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών στον τομέα προστασίας των παιδιών.

Στο δεύτερο σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στο Grand Hotel Palace, το παρών έδωσαν εισαγγελικές αρχές, σώματα ασφαλείας και οι επαγγελματίες φορέων προστασίας παιδιών από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και εκπρόσωποι του Προξενείου των Η.Π.Α. στην Θεσσαλονίκη.

Βασικός ομιλητής των σεμιναρίων είναι ο Chris Newlin, Εκτελεστικός Διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Συνηγορίας για Παιδιά (NCAC) και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της παιδικής προστασίας σε όλο τον κόσμο, τον οποίο και προσκάλεσε στην Ελλάδα «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

«Η φιλική δικαιοσύνη για τα παιδιά αποτελεί έναν ολόκληρο μηχανισμό που λειτουργεί σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Το ζητούμενο στη χώρα μας είναι η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού, που θα διασφαλίζει ότι ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί δεν θα υφίσταται εκ νέου τη θυματοποίηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Ζητούμε, επομένως, να αξιοποιηθεί το μοναδικό διεπιστημονικό κέντρο που υπάρχει στη χώρα μας, «Το Σπίτι του Παιδιού», και να λειτουργήσει με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος των παιδιών», τόνισε ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

Στη διάρκεια των σεμιναρίων παρουσιάστηκε «Το Σπίτι του Παιδιού», μια δομή που εγκαινιάστηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» το 2014 με στόχο την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους, θυμάτων κάθε μορφής βίας.

Την ίδια χρονιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προχώρησε επίσης στη δημιουργία της δομής «Salle Mélanie» στο πρότυπο του γαλλικού και αμερικανικού μοντέλου των Κέντρων Συνηγορίας για Παιδιά, η οποία και τέθηκε στη διάθεση της ελληνικής Πολιτείας χωρίς ωστόσο να έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα ώστε να διασφαλίζεται η φιλική δικαιοσύνη για παιδιά που έχουν θυματοποιηθεί μέσω μιας και μοναδικής μαρτυρικής κατάθεσης.

Οι συμμετέχοντες από τις εισαγγελικές αρχές, τα σώματα ασφαλείας και οι επαγγελματίες φορέων προστασίας παιδιών είχαν, επιπλέον, την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Συνηγορίας για Παιδιά (NCAC) Chris Newlin γύρω από το διεπιστημονικό μοντέλο που υλοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία στις ΗΠΑ 35 και πλέον χρόνια.

Από την πλευρά του ο Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου Ημέρας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και Πρόεδρος της Επιτροπής Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γιώργος Νικολαΐδης ανέλυσε το σύστημα παιδικής προστασίας στην Ελλάδα τονίζοντας την ανάγκη αναμόρφωσής του στη βάση μιας διατομεακής συνεργασίας που θα διασφαλίζει ότι αποφεύγεται η δευτερογενής επαναθυματοποίηση των παιδιών.

Ανάλογα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε Ηράκλειο και Πάτρα στις 4 και 6 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα.