Ιανουάριος 2020 στον Κήπο: Καινούρια Χρονιά, γεμάτη Γνώση!


O Κήπος υποδέχεται το 2020 με πολλές καινούριες δράσεις και νέους τρόπους για να εξασκήσουμε το μυαλό και το σώμα μας!

Η νέα χρονιά ξεκινάει ελπιδοφόρα στον Κήπο με καινούριες θεματικές και συνεργασίες με αξιόλογους εισηγητές που θα μας μυήσουν σε νέες τέχνες και τεχνικές.
Καλή Χρονιά σε όλους μας! Με επιτυχία σε κάθε νέο στόχο!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ IANOYAΡΙΟΥ 2020:
Τετάρτη 8/1 στις 20:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Εργαστήρι Αστυνομικής Λογοτεχνίας και μυστηρίου
Εισηγητής: Αλέξανδρος Ν. Μυροφορίδης

Whodunits, κοινωνικός προβληματισμός, κινηματογραφική δράση, κρυμμένοι θησαυροί, αριστοτεχνικές ανατροπές σε ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής με βιωματικές δράσεις, συνεντεύξεις και πολύπλευρη προσέγγιση, που υπόσχεται μυστηριώδεις γραπτές αφηγήσεις.
Πέμπτη 9/1 στις 19:00 - 22:00 
Λογοτεχνία του Φανταστικού #2
Εισηγήτρια: Βάγια Ψευτάκη
Πέμπτη 9/1 & Πέμπτη 16/1 στις 19:30 - 22:00
Σεμινάριο: Οικολογία, κοινά αγαθά και συνεργατισμός / Eνότητα: Τροφή: συνεργατισμός καταναλωτών-παραγωγών
Εισηγητές: Κώστας Νικολάου & Γιώργος Μπλέκας (9/1), Λάζαρος Αγγέλου (16/1)

Σ’ αυτή την ενότητα του σπονδυλωτού σεμιναρίου που εμβαθύνει στα μεγάλα σύγχρονα οικολογικά θέματα (κλιματική κρίση, νερό, τροφή, ενέργεια, διαχείριση απορριμμάτων) θα ασχοληθούμε με την τροφή : Διατροφικός τομέας, παραγωγοί, έμποροι, καταναλωτές. Ποιότητα των προϊόντων, έλεγχος και τιμές. Συνεταιρισμοί και πρακτικές απευθείας συνεργασίας καταναλωτών – παραγωγών.
Παρασκευή 10/1 στις 18:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Σεμινάριο Αυτοπορτραίτου
Εισηγήτρια: Άννη Τσεβδομαρία

Stepping into Self. Το φωτογραφικό αυτοπορτραίτο, μία εικόνα με τους αυτούς μας τραβηγμένη από εμάς, μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη
κατανόηση του εαυτού μας αλλά και στην εξέλιξη του ατόµου ως καλλιτεχνική οντότητα.

Σάββατο 11/1 στις 12:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Εργαστήρι: Χάθα γιόγκα – Πρακτική και θεωρία
Εισηγητής: Άρης Ψάλτης

Η Χάθα γιόγκα περιλαμβάνει κυρίως σωματικές ασκήσεις (asana), αναπνοή (pranayama) αλλά και ήχους (mantra), όπως και κινήσεις χεριών (mudra). To  εργαστήρι για ήπια σωματική άσκηση, αυτογνωσία και ευζωία θα γίνεται 3 φορές την εβδομάδα (Σάββατο 12:00-14:00, Δευτέρα 12:00-14:00 και Τετάρτη 12:00-14:00).
Δευτέρα 13/1 και Δευτέρα 27/1 στις 18:00 - 21:00
Σεμινάριο : Ψυχολογία & Προσωπική Ανάπτυξη
Εισηγητής: Χρήστος Αραμπατζής

Η θεματολογία αυτής της συνάντησης (13/1) είναι: Αυτογνωσία περιοριστικών πεποιθήσεων – αυτοεκτίμηση. Πώς δημιουργούνται οι πεποιθήσεις. Καλλιέργεια αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Διαχείριση αρνητικών συμπεριφορών και αντιδράσεων. Ψυχολογικά τεστ αυτογνωσίας.
Δευτέρα 13/1 στις 18:00
Out of space art - Η Τέχνη έξω από το χώρο
Εισηγήτρια: Εβίτα Βουδούρη

Η τέχνη βρίσκεται παντού, την ώρα που περπατάς, την ώρα που σκέφτεσαι, τη στιγμή που αντικρίζεις κάτι γύρω σου. Μέσα από τις καθημερινές εικόνες, τους περιπάτους μας, το  σώμα ως εκφραστικό μέσο ενεργοποιείται και βιώνει μια καλλιτεχνική εμπειρία. Αποκαλύπτει σκέψεις, ιδέες και έμπνευση! Οι συναντήσεις του εργαστηρίου θα είναι περιπατητικές, διαδραστικές!
Τρίτη 14/1 στις 18:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Σεμινάριο: Soft Skills
Εισηγητής: Γιάννης Μηλιάτσης

Στο σεμινάριο θα γίνει εισαγωγή στα 8 βασικά soft skills, που είναι τα εξής: αυτοπεποίθηση, πάθος, παραγωγικότητα, προσαρμοστικότητα, θέληση για μάθηση, επικοινωνία, πωλήσεις, ομαδικότητα. Θα δοθεί επίσης έμφαση στη ψυχολογία και τις τεχνικές που χρειάζονται για να γίνουν πραγματικότητα σε μια δύσκολη καθημερινότητα όλα τα παραπάνω.

Τρίτη 14/1 στις 19:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Σεμινάριο: Καλλιτεχνική Φωτογραφία
Εισηγήτρια: Λία Γεροπούλου

Μύηση στη μαγεία της φωτογραφίας ως τεχνική αλλά κυρίως ως Τέχνη. Στόχος του σεμιναρίου είναι να εξοπλίσει με γνώση και βασικά εργαλεία όποιον/όποια θέλει να δημιουργήσει με μια φωτογραφική κάμερα και να δώσει καλλιτεχνική πνοή στις προσωπικές φωτογραφίες, ακόμα και με απλά μέσα, χωρίς απαραίτητα να χρησιμοποιεί επαγγελματικό εξοπλισμό.
Τετάρτη 15/1 στις 18:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Εργαστήριο Χαρακτικής
Εισηγήτρια: Εβίτα Βουδούρη

Χαρακτική είναι η τέχνη που προκύπτει από τη χάραξη ενός σχεδίου πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια και από την εκτύπωση του σχεδίου που χαράκτηκε σε ένα ή αρκετά αντίτυπα. Το σεμινάριο περιλαμβάνει εισαγωγή στη χαρακτική τέχνη, συμπεριφορά των υλικών, όπως το μελάνι, το λινόλεουμ και χειρισμό των εργαλείων όπως τα σκαρπέλα και καταλήγει στην εκτύπωση των έργων.
Παρασκευή 17/1 στις 17:30
Συνάντηση γνωριμίας με το Σεμινάριο: Παιδιά γνωρίστε τις Χώρες (για παιδιά 8-12 ετών)
Εισηγήτρια: Δώρα Βογιατζή

Οι ΧΩΡΕΣ είναι μία διαδρομή αναψυχής για τα παιδιά που ακόμη δεν έχουν γνωρίσει τον κόσμο. Ολόκληρη η γη παρελαύνει μπροστά τους και αποτελεί το κίνητρο για να ονειρευτούν, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν. Στο βιωματικό και πολυπολιτισμικό εργαστήρι τα παιδιά θα γνωρίσουν τους πολιτισμούς και τις χώρες του κόσμου, φυλές και σημαντικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Δευτέρα 20/1 στις 18:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Σεμινάριο: Υγεία & Πρόληψη
Εισηγήτρια: Δέσποινα Σαχπαζίδου

Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, καθώς και οι συμπεριφορές τις οποίες υιοθετούμε είναι οι 2 πιο σημαντικοί παράγοντες και καθορίζουν αν θα εκδηλώσουμε ή όχι κάποια ασθένεια, αν δηλαδή θα εκφραστεί το γενετικό μας υλικό. Στο σεμινάριο θα μάθουμε πώς μπορούμε να τους ελέγξουμε, ώστε να κάνουμε επιλογές που ευνοούν τη διατήρηση της υγείας μας.
Δευτέρα 20/1 στις 18:00 - 22:00
Σεμινάριο Συγγραφής (To Παράλογο Νούμερο 2)
Εισηγητής: Λένος Χρηστίδης

Aυτή είναι η 4η και τελευταία συνάντηση του σεμιναρίου λογοτεχνίας με τον Λένο Χρηστίδη, με βασικό στόχο τη δημιουργία προσωπικού συγγραφικού project.
Τετάρτη 22/1 στις 17:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Workshop Φωνητικής: Find my voice
Εισηγήτρια: Φιόνα Λαμπρίδη - Wolfsohn

Η Φωνή είναι όργανο. Το ίδιο το Σώμα μας είναι όργανο. Ανακαλύπτοντας τη φωνή μας, ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας! Το πρωτοποριακό, εκπαιδευτικού και ψυχο-θεραπευτικού χαρακτήρα εργαστήρι φωνητικής απευθύνεται σε όποιον θέλει να διορθώσει προβλήματα στην τεχνική και την έκφρασή του.
Τετάρτη 22/1 στις 20:00 - 22:00
Συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης του Κήπου
Παρασκευή 24/1 στις 18:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Σεμινάριο: Τουρκική Γλώσσα – τμήμα αρχαρίων
Εισηγήτρια: Χεντέφ Μουσταφάογλου

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 5 μήνες, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο, όπου θα διδαχθεί το βασικό επίπεδο (Α1) της τούρκικης γλώσσας. Οι αρχάριοι θα μπορέσουν να κατανοήσουν το γραπτό λόγο και να εξοικειωθούν με τον προφορικό και την τουρκική κουλτούρα.

Δευτέρα 27/1 στις 20:00
Συνάντηση γνωριμίας με το Workshop Ψηφιδωτού
Εισηγήτρια: Λίλη Σταμπούλη

Στο εργαστήρι οι συμμετέχοντες θα συνθέσουν τις δικές τους ψηφιδωτές εικόνες κατασκευάζοντας χρηστικά – διακοσμητικά αντικείμενα, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά και εργαλεία. Θα επιλέξουν τις ψηφίδες, θα ταιριάξουν τα σχήματα και τα χρώματα και θα πειραματιστούν σε διάφορετικές βάσεις υποδομής.
Τετάρτη 29/1 στις 18:00 – 19:30
Τρεις συναντήσεις για τους προσωκρατικούς φιλοσόφους
Εισηγητής: Κυριάκος Χαλκόπουλος

Η πρώτη συνάντηση περιλαμβάνει τις εξής θεματικές:
α) Η σχολή της Μιλήτου (Θαλής – Αναξίμανδρος - Αναξιμένης). Η σύνδεση της αρχαίας φιλοσοφίας με τα μαθηματικά.
β) Ο Πυθαγόρας και οι Πυθαγόρειοι.
γ) Ο Ηράκλειτος.
Πέμπτη 23/1 στις 20:00
Εκδήλωση: Γνωριμία με τις δράσεις του Μπορούμε - Καμία μερίδα φαγητού δε πάει χαμένη

Παρασκευή 31/1 στις 19:00
Συνάντηση γνωριμίας με το σεμινάριο Μιλάμε Αγγλικά!
Εισηγήτρια: Μάντω Τερζή
Do you speak English? Στόχος του σεμιναρίου είναι  η βελτίωση της προφορικής έκφρασης στην παγκόσμια αυτή γλώσσα επικοινωνίας και η ενίσχυση του λεξιλογίου, μέσα από μια σειρά θεμάτων που άπτονται της καθημερινότητας προκειμένου οι συμμετέχοντες να μπορούν να συνεννοηθούν σε ένα ταξίδι τους στο εξωτερικό, να εκφραστούν με μεγαλύτερη ευχέρεια και αυτοπεποίθηση.
Πληροφορίες - εγγραφές:
Κήπος (σεμινάρια, workshops, εκδηλώσεις)
Ορφανίδου 6, Θεσσαλονίκη - τηλ: 2313078962 (17:00 – 22:00)
e: info@kipos-seminaria.gr/
www.kipos-seminaria.gr,
https://www.facebook.com/kipos.seminaria/
twitter.com/kiposseminaria
Σχόλια