Η αυλαία του 15ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, το οποίο εντάσσεται στην Αγορά του ΦΚΘ, άνοιξε την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 στην Αποθήκη Γ΄, στο πλαίσιο του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.


Η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο 15ο Φόρουμ, σε ένα όπως είπε, «επαγγελματικό και παράλληλα φιλικό περιβάλλον». Το δικό του καλωσόρισμα έκανε και ο πρέσβης της φετινής Αγοράς, ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο καθήκον που ανέλαβε να επικοινωνεί το περιεχόμενο και τις δράσεις της Αγοράς  και ευχήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες καλή τύχη.

Η επικεφαλής της Αγοράς, Γιάννα Σαρρή παρουσίασε το πρόγραμμα των φετινών δράσεων (Agora Τalks, Works in Progress, Film Market, Thessaloniki Locarno Industry Academy International, Meet the Future, EUandMe), καθώς και τη  νέα συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Δίκτυο Γυναικών (EWA) που φέτος κάνει το mentoring session του για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Το έργο της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών (Disabled Artists Movement), που συνεργάζεται για 3η χρονιά με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσίασε η εκπρόσωπος της Κίνησης Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη, εξηγώντας ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας οι ταινίες του Φεστιβάλ γίνονται προσβάσιμες από όλους μέσω της νοηματικής γλώσσας και υποτιτλισμών για άτομα με προβλήματα ακοής και ακουστικής περιγραφής για άτομα με προβλήματα όρασης. 

Η μέχρι τώρα επικεφαλής του τμήματος Crossroads, Μαρί Πιέρ Μασιά παρέδωσε τη σκυτάλη στη διάδοχό της, Αγγελική Βέργου επισημαίνοντας ότι η ίδια στο εξής θα παραμείνει δίπλα στην ομάδα με διαφορετικό ρόλο. «Θα συνεχίσω ως καλλιτεχνική σύμβουλος να μοιράζομαι τις γνώσεις και το πάθος μου», τόνισε. Από την πλευρά της, η  νέα επικεφαλής του Crossroads, Αγγελική Βέργου ανέφερε: «Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τα 60 χρόνια Φεστιβάλ και παράλληλα τα 15 χρόνια της Αγοράς». Η κ. Βέργου σημείωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανακοινώνουμε τη συνεργασία μας με το Filmarket Hub, την online πλατφόρμα Αγοράς που φέρνει σε επαφή τις υπό εξέλιξη σειρές και ταινίες από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική με τους ανθρώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας: παραγωγούς, sales agents, τηλεοπτικά δίκτυα, over-the-top (ΟΤΤ) πλατφόρμες κ.α. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, θα πραγματοποιηθεί μια κοινή διαδικτυακή παρουσίαση των καλύτερων πρότζεκτ που έχουν επιλεγεί από το Crossroads Co-production Forum και το Connecting Cottbus».

Το τμήμα Crossroads της Αγοράς επιλέγει κινηματογραφικά σχέδια με βάση την ποιότητα του σεναρίου, τη δημιουργική ομάδα και την πιθανότητα παραγωγής τους. Στόχος του, να υποστηρίξει παραγωγούς ταινιών μεγάλου μήκους που σχετίζονται με την Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

Η επιτροπή του φετινού Crossroads αποτελείται από τους: Rita Dagher - παραγωγός, Senorita Films, Γαλλία, Peter Rommel - Παραγωγός, Rommel Productions, Γερμανία, Mira Staleva - Επικεφαλής του Sofia Meetings και παραγωγός, Βουλγαρία.

Φέτος, το 15ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads φιλοξενεί 15 projects.

Οι  συντελεστές τους μίλησαν γι’ αυτά κατά την διάρκεια του mini pitching που πραγματοποιήθηκε στην έναρξη της δράσης. Πιο συγκεκριμένα:

ΑΚΡΥΛΙΚΟ, Σκηνοθεσία: Νίκος Πάστρας, Παραγωγή: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Ανδρέας Ζουπάνος Κρητικός– Faliro House, Αμάντα Λιβανού – Neda Film, Ελλάδα

Μια έφηβη στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες του σχολείου. Μία ταινία γεμάτη μουσική, αισθήματα, εφηβικό άγχος και παράλληλα μία περιπλάνηση στην ανεξάρτητη underground μουσική σκηνή της Αθήνας.

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ, Σκηνοθεσία: Neritan Zinxhiria, Παραγωγή: Βασίλης Χρυσανθόπουλος – Plays2place, Ελλάδα

Μία σκοτεινή φαντασία που σταδιακά γίνεται αληθινή, μία ιστορία για τον θάνατο, το πένθος, τη συγχώρεση.

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ, Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος, Παραγωγή: Ιωάννα Μπολομύτη – Argonauts Productions, Συμπαραγωγή: Dibona Films, Ελλάδα | Γαλλία

Ένας έφηβος προσπαθεί να γίνει αποδεκτός από την οικογένεια και την κοινωνία γιατί είναι διαφορετικός: οι γύρω του τον θεωρούν καταραμένο επειδή έχει γαλάζια μάτια.

ΡΙΒΙΕΡΑ, Σκηνοθεσία: Ορφέας Περετζής, Παραγωγή: Κωνσταντίνος Βασίλαρος – Studiobauhaus, Συμπαραγωγή: KG Productions, Ελλάδα | Γαλλία

Μία τραγική κωμωδία με φόντο το Λαγονήσι, την ελληνική Ριβιέρα. Μία σπουδή στις αλλαγές, το παρελθόν, τη νοσταλγία μέσα από την ιστορία μίας μητέρας και της κόρης της όταν αποφασίζουν να πουλήσουν το σπίτι τους.

THIRD KIND, Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζώης, Παραγωγή: Αντιγόνη Ρώτα, Στέλιος Κοτιώνης - Foss Productions, Συμπαραγωγή: Squared Square Films, Ελλάδα

Βαλκανικό ρετρό επιστημονικής φαντασίας. Αγγλόφωνο φιλμ με γυρίσματα σε πέντε χώρες. Κάπου στο μέλλον η Γη έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της. Όμως, όταν αντιμετωπίζουν μία απειλή, οι γήινοι πρέπει να επιστρέψουν στον πλανήτη τους για να βρουν τρόπο σωτηρίας.

17 MOMENTS OF SUMMER, Σκηνοθεσία: Sonja Prosenc, Mitja Ličen, Παραγωγή: Rok Secen, Sonja Prosenc – Monoo, Σλοβενία | Κροατία

Ένα κωμικό δράμα σε 17 στιγμές/θραύσματα για τέσσερις ανθρώπους που συνδέονται μέσα από ένα πλέγμα σχέσεων κατά τη διάρκεια ενός ζεστού καλοκαιριού σε νησί της Μεσογείου.

HOW IS KATIA?, Σκηνοθεσία: Christina Tynkevych, Παραγωγή: Olha Matat, Veronika Stepanchuk – Evos Film, Ουκρανία σε συνεργασία με το MIDPOINT

Κοινωνικό δράμα με ηρωίδα μία γυναίκα η κόρη της οποίας σκοτώνεται σε τροχαίο. Πίσω από το τιμόνι βρίσκεται μία 18χρονη κοπέλα. Ένα κυνήγι εκδίκησης και  δικαιοσύνης γίνεται ιστορία κατανόησης και συγχώρεσης.

IRIS, Σκηνοθεσία: Μυρσίνη Αριστείδου, Παραγωγή: Nathalie Dennes– The Living, Συμπαραγωγή: Filmblades, 61 Films, Road Movies, Graal, Γαλλία| Κύπρος| Γερμανία| Ελλάδα

Ένα νεαρό κορίτσι επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις με τον αποξενωμένο  πατέρα  της στη σημερινή Κύπρο.

THE LAND BEYOND, Σκηνοθεσία: Nadine Sabil, Παραγωγή: Hala Lotfy - Hassala, Αίγυπτος

Ένας μύθος για τη χαμένη κληρονομιά. Ηρωίδα ένα βωβό κορίτσι που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την ανάμνηση της μητέρας της μέσα από ένα νανούρισμα.


LET IT BE, Σκηνοθεσία: Łukasz Grzegorzek, Παραγωγή: Natalia Grzegorzek – Koskino Film, Πολωνία σε συνεργασία με το Sofia Meetings

Κάποιες φορές τα πράγματα δεν μπορεί να γίνουν χειρότερα ή μήπως όχι; Το ερώτημα αυτό απασχολεί την ηρωίδα. Μία σύγχρονη με θέμα τις  σχέσεις και τις ισορροπίες στο πλαίσιο μίας οικογένειας και τον κίνδυνο να μετατραπούν σε αληθινή κόλαση.

LEYLA, Σκηνοθεσία: Erol Mintas, Παραγωγή: Etienne de Ricaud – Caractères Productions, Γαλλία/ Τουρκία

Ένα 19χρονο κορίτσι κουρδικής καταγωγής αποφασίζει να ακολουθήσει τα όνειρά της και φτάνει στη Μασσαλία όπου παντρεύεται έναν συμπατριώτη της. Όμως τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα περίμενε και η κοπέλα  πρέπει να αγωνιστεί για να υλοποιήσει το όνειρό της.

LUNA PARK, Σκηνοθεσία: Florenc Papas, Παραγωγή: Dritan Huqi, Συμπαραγωγή: Argonauts Production, Αλβανία | Ελλάδα

Η ιστορία ενός ζευγαριού όπως διαδραματίζεται το 1997 στην Ελλάδα και την Αλβανία. Ένα  μέρος του φιλμ θα γυριστεί στη Θεσσαλονίκη.

OCEANE, Σκηνοθεσία: Eva Pervolovici, Παραγωγή: Tudor Giurgiu – Libra Films, Ρουμανία

Ένα κορίτσι από το Παρίσι  ερωτεύεται έναν Ρουμάνο φωτορεπόρτερ. Μία ταινία που προσεγγίζει το μείζον ζήτημα της μετανάστευσης σε μία Ευρώπη που αλλάζει μέσα από τη ζωή νέων που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους.

PLANET 7693, Σκηνοθεσία: Gojko Berkuljan, Παραγωγή: Marko Jaćimović, A Production, Συμπαραγωγή: Ivica Vidanović, Cinne Rent & Production,Μαυροβούνιο | Σερβία

Οικογενειακό δράμα με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας. Μία ασυνήθιστη, συναισθηματική, νοσταλγική ιστορία. Ήρωας ένα αγόρι που προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της οικογένειάς του μετά από ένα τραγικό γεγονός.


WITH SKIN AND HAIR, Σκηνοθεσία: Elene Naveriani, Παραγωγή: Britta Rindelaub, ALVA Films, Ελβετία | Γεωργία

Ταινία με ιστορικές αναφορές σε ένα θρυλικό πρόσωπο της ορθόδοξης παράδοσης στη Γεωργία. Η ιστορία μίας γυναίκας που παλεύει κόντρα στον σεξισμό, την καταπίεση και τις προκαταλήψεις.

Το Crossroads συνεργάζεται με:
Την ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc, η οποία προσφέρει το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο) στο βραβευμένο κινηματογραφικό σχέδιο.
Το CNC (Centre National du Cinema et de l’image animée), το οποίο προσφέρει 8.000 ευρώ για την ανάπτυξη του σεναρίου σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο.
Το Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο χορηγεί διαπίστευση στον βραβευμένο παραγωγό, προκειμένου να συμμετάσχει στο προσεχές Producer’s Network 2020.
Το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας, το οποίο επιλέγει ένα κινηματογραφικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην προσεχή διοργάνωση, τον Μάρτιο του 2020.
Το Mediterranean Film Institute Script 2 Film Workshops, που χορηγεί μια υποτροφία σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο.
Τη γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ένα ελληνικό κινηματογραφικό σχέδιο.
To Cinemed, το οποίο θα επιλέξει τουλάχιστον ένα ελληνικό κινηματογραφικό σχέδιο για το Development Grant που διοργανώνει ετησίως.
Το βραβείο THESSALONIKI EAVE Marketing Workshop Scholarship για το οποίο θα επιλεχθεί ένα κινηματογραφικό σχέδιο για το εργαστήρι Marketing 2020.
Το Crossroads συνεργάζεται επίσης και με το MIDPOINT - A Training and Networking Platform for Film and TV Development.

Η Αγορά, στην οποία εντάσσεται το Crossroads, αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα. Η Αγορά του ΦΚΘ υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe του MEDIA.

Τα βραβεία της Αγοράς του ΦΚΘ θα απονεμηθούν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, στις 22:00 στην Αποθήκη Γ’.