Την έναρξη της αντικαπνιστικής εκστρατείας κήρυξε το πρωί, από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το σήμα για την ενημερωτική καμπάνια που θα επιχειρήσει
να πείσει τους Έλληνες να σβήσουν οριστικά κι αμετάκλητα το τσιγάρο.


«Εχθρός είναι ο καπνός. Όχι οι καπνιστές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση επίσημης ενημέρωσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος από το Υπουργείο Υγείας

Χαρακτήρισε «θλιβερό απολογισμό» των τελευταίων δέκα χρόνων τα «11 νομοθετήματα, Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις» που έφεραν μηδενικά αποτελέσματα, όπως είπε.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, η Διοίκηση αδράνησε και η κοινωνία ανέχτηκε».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε πως “με αυστηρότητα, χωρίς εξαιρέσεις και «παραθυράκια» θα εφαρμοστεί στο εξής ο αντικαπνιστικός νόμος”. Στη συνέχεια, παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος, παρουσία του πρωθυπουργού. 

Πρόστιμα - φωτιά


Αυστηρά πρόστιμα περιμένουν τους καπνιστές, με ένα ευρύ πλαίσιο μέτρων που έρχεται προκειμένου να κοπεί το τσιγάρο από τους δημόσιους χώρους και τα καταστήματα. 

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αφορά στον αντικαπνιστικό νόμο, προβλέπει πρόστιμα από 100 ως και 10.000 ευρώ, αλλά και αφαίρεση της άδειας του καταστήματος όπου καταγράφονται επανειλημμένα κρούσματα από θεριακλήδες. 

Μόνο το Νοέμβριο και μόνο στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 200 έλεγχοι για το κάπνισμα.