Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων και έργων αποκατάστασης για την αντιμετώπιση της δυσοσμίας στην Δυτική Θεσσαλονίκη ζητάει από τα ΕΛΠΕ η Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας όπως έγινε γνωστό στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.


Αφορμή η παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι φορέων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, τόσο για το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας, όσο και για το ενδεχόμενο καύσης απορριμάτων σε μονάδα της περιοχής(“ Τιτάν”).

Ο Θανάσης Κοκωνάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε ότι “ ενώ έχουν βγεί τα αποτελέσματα της έρευνας για την δυσοσμία δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για να ελαττωθεί η ρύπανση στην περιοχή".

Ο εκπρόσωπος 31 φορέων της δυτικής Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Σπάσος, χαρακτήρισε καρκινογόνα την καύση του απορριμματογενούς καυσίμου RDF/SRF από Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμάτων -όπως θα γίνει στο ΤΙΤΑΝ- και ζήτησε να συζητηθεί εκτενώς το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Απαντώντας στους εκπροσώπους φορέων ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας κ. Α.Τζιτζικώστας, είπε ότι “ το θέμα της δυσοσμίας και η υποβάθμιση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης δεν θα γίνει ανεκτή από την Περιφέρεια". Ανακοίνωσε ότι το θέμα θα εισαχθεί στο επόμενο  Περιφερειακό Συμβούλιο προς ενημέρωση και συζήτηση "για να δούμε" - όπως τόνισε- "ποιοι είναι αυτοί που κάνουν την δουλειά τους σ αυτή τη χώρα και ποιοι όχι. Δυστυχώς", πρόσθεσε, "τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ένα υπουργείο που έχει την αρμοδιότητα για το ζήτημα της δυσοσμίας που απείχε τελείως από το πρόβλημα".

Για το θέμα της καύσης των απορριμάτων ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Κώστας Γιουτίκας, είπε ότι “ αποκλειστικά αρμόδιοι είναι οι δήμοι μέσω του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμάτων". Δεσμεύτηκε ότι “ όποτε  έρθει το θέμα της διαχείρισης της μονάδος στην επιτροπή ανάπτυξης "θα κληθεί οπωσδήποτε και ο Φορέας για να μας ενημερώσει γι αυτό”.

Για την έντονη δυσοσμία αφού ανέφερε ότι εδώ και 30 χρόνια κανένας φορέας δεν είχε ασχοληθεί με το ζήτημα είπε χαρακτηριστικά:  “Εμείς ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν το... παίξαμε λαγωνικά, να κυκλοφορούμε στους δρόμους του Κορδελιού και του Ευόσμου και με τη μύτη μας να ψάχνουμε απαντήσεις.  Δεν κρύψαμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί ούτε κρυφτήκαμε οι ίδιοι πίσω από το δάχτυλό μας. Πήραμε μια συγκεκριμένη πολιτική απόφαση ότι θα δώσουμε απαντήσεις για το τι είναι αυτές οι ουσίες που την προκαλούν".

Πρόσθεσε ότι με την έρευνα του Εργαστηρίου Μέτρησης Αέριων Ρύπων του ΑΠΘ εντοπίστηκε η πηγή της δυσοσμίας, ανιχνεύτηκαν οι χημικές ενώσεις και προτάθηκαν συγκεκριμένες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν από τα ΕΛΠΕ έτσι ώστε να πάψει η δυσοσμία. Πρόσθεσε ότι ο αρμόδιος υπουργός , Κωστής Χατζηδάκης, δεσμεύτηκε να υλοποιηθούν τα μέτρα.