«Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο βουλευτής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας κατηγορώντας την για επικοινωνιακά παιχνίδια στο θέμα της ΑΣΟΕΕ σε συνέντευξή του στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Μιλάμε Πολιτικά».


«Δεν μπορεί παραμονές της 17ης Νοέμβρη να κλείνει μία σχολή σαν την ΑΣΟΕΕ που αποτέλεσε προπύργιο των αγώνων της νεολαίας την περίοδο της δικτατορίας. Και επί του συμβολικού, αυτό είναι κάτι που παραπέμπει σε συμπεριφορές που μόνο  εύλογες αντιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν. Εδώ προκύπτει το εξής ερώτημα: Επιδιώκει η κυβέρνηση τη στρατηγική της έντασης; Είναι στα σχέδιά της;» αναρωτήθηκε ο κ. Δρίτσας.
Απατώντας στις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν καταγγέλλει την ανομία στην ΑΣΟΕΕ, είπε: «Απεταξάμην τον Σατανά. Αυτά είναι για να γελάει κανείς. Πώς είναι δυνατόν να μην καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφορές και πρακτικές με τις οποίες ουδέποτε είχε σχέση; Πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε μία πολιτική σχέση αντίθετη είτε με την τρομοκρατία, είτε με τη βία».
Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας τόνισε πως πρόκειται για επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης.
«Το ζήτημα είναι μία μεθοδευμένη κυβερνητική επιλογή να ξεδιπλωθεί ένας σχεδιασμός που να εμφανίσει την κυβέρνηση ως την εγγυήτρια δύναμη της ασφάλειας και του νόμου και της τάξης. Αυτά είναι παιχνίδια επικοινωνιακά μεν, που σε άλλες εποχές μπορεί να ήταν χωρίς επιπτώσεις. Σε κάθε συγκυρία όμως φορτισμένη με μηνύματα, μόνο άνθρωποι ανόητοι και ανεύθυνοι μπορεί να τα σκεφτούν και να τα κάνουν πράξη», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας πως είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις το αν έβγαλε
ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ ή αν καταδίκασε».
Ο κ. Δρίτσας κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προστατεύει τους «μπαχαλάκηδες», τόνισε:
«Ήμουν νιος και γέρασα. Μέχρι ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει κατηγορηθεί για αρχηγός της ’17 Νοέμβρη’ από τη Δεξιά. Αυτά είναι για να… κλαίει κανείς. Η στρατηγική της έντασης ποτέ δεν βοήθησε τη Δημοκρατία και την ομαλότητα. Εδώ έχουμε μία κλιμάκωση και μάλιστα στην περίοδο πριν τον εορτασμό της Επετείου της 17ης Νοεμβρίου του 1973. Μία κλιμάκωση εντελώς αψυχολόγητη, περίεργη η οποία μόνο ανησυχία μπορεί να γεννήσει. Και απέναντί σε αυτό η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις αλλά κυρίως το
μήνυμα της ψύχραιμης αντιμετώπισης των ζητημάτων».


«Το μεταναστευτικό είναι δύσκολο ζήτημα»



Αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, επεσήμανε πως είναι «δυναμικό, δύσκολο ζήτημα και η κυβέρνηση η σημερινή ελέγχεται κυρίως στο πόση προσπάθεια κατέβαλε να το παρουσιάσει ως ένα εύκολο ζήτημα, συκοφαντώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρώντας την υπεύθυνη για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας, μεταξύ αυτών και την παρουσία των προσφύγων. Υπέκλεψε τη ψήφο των Ελλήνων πολιτών και με αυτόν τον τρόπο αυτό. Με δημοκρατικό τρόπο πρέπει και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να βοηθηθούν αλλά και η ελληνική κοινωνία να μείνει όρθια στις ουμανιστικές
της παραδόσεις».
Ερωτηθείς ο κ. Δρίτσας για το αν η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει τις ροές προσφύγων – μεταναστών απάντησε:
«Όσο πιο καλή είναι η διαχείριση απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τόσο αυτό βοηθάει και τους ίδιους και την ελληνική κοινωνία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, γι’ αυτό η ισοκατανομή των βαρών για όλη την Ευρώπη είναι αίτημα πρώτης γραμμής που για να το υπερασπιστούμε αξιόπιστα χρειάζεται να το κάνουμε πράξη πρώτα εμείς. Άρα πρέπει να βρούμε τους τρόπους μίας δίκαιης ισοκατανομής που κάνουν τα βάρη ανεκτά».
Όπως υπογράμμισε, «δεν μπορεί να ξορκίσουμε τη μετανάστευση και την προσφυγιά ως ένα κακό όνειρο που θα ξυπνήσουμε μία μέρα και δεν θα υπάρχει. Είναι μία πραγματικότητα που την έχουμε περάσει και εμείς ως λαός και ως κοινωνία και όχι μόνο σε μία γενιά. Την ξέρουμε πολύ καλά. Οποιαδήποτε άλλη στάση που δεν βάζει τα πράγματα σε μία σειρά ορθολογικής ανθρωπιστικής και σωστής αντιμετώπισης με ψυχραιμία και κανόνες μόνο βοήθεια σε μισαλλοδοξία και σε βία μπορεί να προσφέρει».
Αναφορικά με την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, με αφορμή και την επίσκεψη του πρόεδρου της Κίνας, δήλωσε:
«Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν να μην λαμβάνει υπόψιν την ελληνική νομοθεσία, να επιμένει δηλαδή σε μία ανομία την οποία κόπτεται ότι παλεύει σε διάφορα μέτωπα. Η έγκριση του master plan της Cosco υπόκειται σε διαδικασίες προβλεπόμενες από τη νομοθεσία και μάλιστα είναι σε εξέλιξη επί της τωρινής κυβέρνησης και έχουν τεθεί ζητήματα, αστερίσκοι και επενδύσεις που έχουν γίνει, και άλλες που έχουν απορριφθεί. Aπέναντι σε αυτό δεν μπορεί να έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και να εμφανίζεται ότι είναι ένας άρχοντας μονάρχης που λειτουργεί και εκπροσωπεί μία χώρα που δεν έχει ούτε νόμους ούτε κανόνες ούτε διαδικασίες ούτε τίποτα. Θα πρέπει να λογοδοτήσει ο κ. Μητσοτάκης. Γιατί το λιμάνι του Πειραιά είναι μια μεγάλη πλουτοπαραγωγική πηγή ανάπτυξης και με την Cosco και χωρίς, αλλά σε κάθε περίπτωση η δική μας κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μία συνεργασία με την Κίνα με αμοιβαία ωφέλεια».