Tα ενεργειακά, η οικονομία, αλλά και το προσφυγικό/ μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε.


Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τις ιταλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Η χώρα μου ύστερα από μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία, βρίσκεται, ήδη, σε τροχιά ανάπτυξης. Και θέλω να παροτρύνω τις πολλές, δυναμικές ιταλικές επιχειρήσεις, που ξέρω ότι ενδιαφέρονται, να εμπιστευτούν, να επενδύσουν στη νέα ελληνική οικονομική πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. 

«Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ενδείκνυται για πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, joint ventures, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Ο Τζουζέπε Κόντε, από την πλευρά του, κάλεσε τις ιταλικές επιχειρήσεις να λάβουν υπόψη τους τις ευκαιρίες συνεργασίας που παρουσιάστηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη της ηγεσίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της Ιταλίας στην Αθήνα. Προσέθεσε πως ήδη φαίνονται τα αποτελέσματα της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει την οικονομική ανάκαμψη, με την προοπτική να ακολουθήσει άνοιγμα επενδυτικών ροών.

Επικρίσεις κατά της Τουρκίας


Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας «δοκιμάζεται από ένα τεράστιο φορτίο ροών. Πολλαπλάσιο των δυνατοτήτων της να τις διαχειριστεί και, δυστυχώς, διαρκώς αυξανόμενο. Είναι κάτι που εντείνει τις ανησυχίες μας». Οι εξελίξεις αυτές, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, καθιστούν απαραίτητη την τήρηση της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, αλλά και την ενίσχυση της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ως “ακριτικό” κράτος, η χώρα μου καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταπεξέλθει. Δεν μπορεί όμως, ούτε πρέπει, να επωμιστεί μόνη της κάτι που αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Η Τουρκία δυστυχώς συνεχίζει μια επιθετική και αδιέξοδη συμπεριφορά στο Αιγαίο, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ενός ατυχήματος. Από την πλευρά μας, τηρούμε μια στάση αυτοσυγκράτησης προασπίζοντας, όμως, σταθερά την κυριαρχία και τα εθνικά μας δικαιώματα, που απορρέουν από τις συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο, δεν περιορίζεται εκεί. Όπως ξέρετε, η γειτονική χώρα επεκτείνει την παραβατική της δραστηριότητα και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Από την πλευρά του, ο Τζουζέπε Κόντε συμφώνησε ότι το μεταναστευτικό/ προσφυγικό αποτελεί πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή διαχείριση, προσθέτοντας ότι οι επιστροφές και ο διαμοιρασμός αποτελούν στοιχεία-πυλώνες σε ό,τι αφορά την ιταλική κυβέρνηση. Σημείωσε πως η Ρώμη συμμερίζεται τα προβλήματα που συνδέονται με τα θαλάσσια σύνορα στη νότια Ευρώπη, συμπληρώνοντας πως χρειάζονται πρωτοβουλίες που θα έχουν ευρωπαϊκή διάσταση, ενώ ενέταξε το προσφυγικό - μεταναστευτικό στα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει στην πρώτη φάση της θητείας της η νέα Κομισιόν.

Συζήτηση για τα ενεργειακά


«Η ενεργειακή ασφάλεια, εξάλλου, και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας είναι προτεραιότητες και των δύο χωρών. Έτσι, αναμένοντας να ολοκληρωθεί ο αγωγός TAP -που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, μέσω Ιταλίας- ανταλλάξαμε απόψεις για άλλα ενεργειακά εγχειρήματα, όπως ο αγωγός EastMed», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας. Στο κείμενο της υπογραμμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών στον κλάδο της ενέργειας είναι ήδη στενές, κάτι που αποτυπώνεται -μεταξύ άλλων- στην παρουσία της ιταλικής Snam (κύριου εταίρου της κοινοπραξίας SENFLUGA) ως μετόχου πλειοψηφίας του ΔΕΣΦΑ, την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης Ελλάδας-Ιταλίας καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Ιταλίας (ΑΔΜΗΕ και Terna αντίστοιχα) για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της Μεσογείου. Η συμφωνία που υπογράφηκε προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσφιξη της συνεργασίας για την υλοποίηση των πολιτικών των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα, την αναβάθμιση της υφιστάμενης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας και την προώθηση μέτρων για την εναρμόνιση της θεμελιώδους αρχιτεκτονικής των αγορών ενέργειας των δυο κρατών.