Η επέλαση του ΓηρυόνηΣτο... πόδι ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της κακοκαιρίας που θα πλήξει από σήμερα το βράδυ τη χώρα. Η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να
αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.


Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα το βράδυ στα δυτικά τμήματα της χώρας. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας ολόκληρη τη χώρα.

Κύρια χαρακτηριστικά του χαμηλού βαρομετρικού είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις αλλά και οι θυελλώδεις νότιυςι άνεμοι.

Όπως επισημαίνει στο Sallonicanews o δρ Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας "ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται να πλήξουν και περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Επίσης χιονοπτώσεις αναμένονται να σημειωθούν στα βουνά της βόρειας Ελλάδας σε υψόμετρο πάνω από τα 1.700 μέτρα".

Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε αύριο συννεφιά με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί εντάσεως 5-7 Μποφόρ και από το βράδυ θα μεταβληθούν σε βοριάδες 4-6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 16 βαθμούς.


Ο άστατος καιρός, θα συνεχιστεί και αύριο Τρίτη με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία, στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές της βορειοδυτικής χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Από την Τετάρτη αναμένεται βελτίωση του καιρού με αρκετή ηλιοφάνεια σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα.

Συμβουλές από την Περιφέρεια Κεντρικής ΜακεδονίαςΗ Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ανακοίνωσή της προειδοποιεί ώστε να είναι σε ετοιμότητα – επιφυλακή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ειδικά στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα το τελευταίο χρονικό διάστημα (όπως στη Χαλκιδική), αλλά και όπου υπάρχουν ρέματα και χείμαρροι.

Επίσης, με εντολή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων που αναμένονται να πλήξουν τη βόρεια Ελλάδα.

Παρακαλούνται επίσης οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Καλούνται οι πολίτες:
Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι κάτοικοι πρέπει:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Να έχουν το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως τροχαία κτλ.

Αν μετακινούνται πεζοί
Να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφεύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθιρότητας.
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων.

Μ.Π.

Σχόλια