Βολές κατά της Ελλάδας, την οποία κατηγόρησε ότι συντάσσεται με εχθρικούς - προς την Τουρκία – κύκλους, εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κατά
την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αρμενία.
«Διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να συντάσσεται με εχθρικούς κύκλους προς την Τουρκία και να υποστηρίζει τις εις βάρος της χώρας μας τις αβάσιμες θέσεις και τους ισχυρισμούς τους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι.
Υποστήριξε επίσης ότι «η Τουρκία δεν έχει ξεχάσει τις ‘θηριωδίες’ της Ελλάδας προς τους Τούρκους και τους άλλους Οθωμανούς πολίτες» και ότι η χώρα μας «’εξολόθρευε συστηματικά’ Τούρκους και μουσουλμάνους στην περιοχή στη διάρκεια της ανεξαρτησίας της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και έπειτα».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι «ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να υιοθετεί απάνθρωπες πρακτικές απέναντι στην τουρκική μειονότητα φτάνοντας στο σημείο να φυλακίζει ακόμη και μουφτήδες επειδή προσεύχονται τις Παρασκευές».

Χασίμ Ακσόι: Η Ελλάδα ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να υιοθετεί απάνθρωπες πρακτικές απέναντι στην τουρκική μειονότητα

Σχολιάζοντας τέλος την αναφορά του Προκόπη Παυλόπουλου στη Γενοκτονία των Αρμενίων ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά στα γεγονότα του 1915, η θέση της Τουρκίας διατυπώθηκε με σαφήνεια με τη δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 23 Απριλίου 2014 στη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού. Δεν χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις για το θέμα αυτό».
H ανακοίνωση εκδόθηκε λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο διάσκεψης που διοργανώνει στη Γενεύη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα τον Στρατηγικό Διάλογο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η απάντηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ


Απαντώντας, το ελληνικό ΥΠΕΞ κάλεσε την Άγκυρα «να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, ιδιαίτερα αναφορικά με τη συμπεριφορά της έναντι της ελληνικής μειονότητας».
«Η επιμονή της Τουρκίας να διαστρεβλώνει την Ιστορία δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Α. Γεννηματάς και συνέστησε στην Τουρκία «να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και να εργαστεί επιτέλους για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή μας και, βέβαια, της ευρωπαϊκής της προοπτικής».
Αυτή την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία Νικολά Ντιμιτρόφ.

ΚΙΝΑΛ: Ανιστόρητη η ανακοίνωση 


«Βαθύτατα ανιστόρητη» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με την οποία καταφερόταν εναντίον της Ελλάδας, με αιχμή δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου κατά την επίσκεψή του την Αρμενία.
«Η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι βαθύτατα ανιστόρητη και προσχηματική. Υπέφεραν όλοι οι λαοί, άλλωστε, που γειτονεύουν με την Τουρκία, από την Τουρκία» σχολίασε ο κ. Λοβέρδος.
Όπως παρατήρησε, «απόδειξη της εγκυρότητας του ισχυρισμού αυτού είναι πέραν της Ελλάδος και της γενοκτονίας των Ποντίων ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και η γενοκτονία των Αρμενίων».