Το γερμανικό «Βραβείου Πολιτισμού 2019» απένειμε στο πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ.

Στην ομιλία του κατά την τελετή απονομής του βραβείου, ο κ. Γκάουκ τόνισε πως «Είναι αναγκαίο να θυμόμαστε και να εμπνεόμαστε από προσωπικότητες όπως ο Κάρολος Παπούλιας που αντιστάθηκαν, τόσο στην Κατοχή, όσο και κατά τη διάρκεια της χούντας».
Το βραβείο παρέλαβε η κόρη του πρώην προέδρου, Άννα.
Στο χαιρετισμό του Καρόλου Παπούλια, που ανέγνωσε η κόρη του τόνισε την σταθερή του πεποίθηση πως «η βαθιά γνώση της ιστορίας είναι αναγκαία για να προχωρήσεις παραπέρα». Αναφερόμενος στη Γερμανική κοινωνία, υπογράμμισε ότι «επεξεργάστηκε με ένα μοναδικό τρόπο παγκοσμίως το παρελθόν της» και θύμισε ότι ο Γερμανός ομόλογός του, στην κοινή τους επίσκεψη στο χωριό Λιγκιάδες της Ηπείρου, ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του γερμανικού λαού για τα εγκλήματα των Ναζί. Και κατέληξε: «Έλληνες και Γερμανοί έχουμε μόνο να κερδίσουμε ο ένας από τον άλλον πέραν όλων των οικονομικών δογμάτων».