Δεν τα βρήκαν ούτε για τη μείωση των δημοτικών τελών στο δημοτικό συμβούλιο…

Ούτε στη μείωση των δημοτικών τελών κατάφεραν να συμφωνήσουν οι παρατάξεις που προέκυψαν από την απλή αναλογική στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα η πρόταση της διοίκησης για μείωση να περάσει κατά πλειοψηφία.


Η διοίκηση εισηγήθηκε σταδιακή μείωση 12,5% στα τέλη, ανά έτος, ώστε στο τέλος της τετραετίας αυτά να μειωθούν κατά 50%, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά Αυτό, όμως, ήταν που προκάλεσε την αντίδραση.

Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε πως  πως η διοίκηση εισηγείται οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών "σε κάθε ιδιοκτησία, σε κάθε κατοικία, σε κάθε επιχειρηματική στέγη, σε κάθε κατάστημα. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να μειωθεί επιτέλους στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό τα ανταποδοτικά τέλη στους μετρόπληκτους. Κάτι που το οφείλει η πόλη μας".

Ο εισηγητής αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχ. Κούπκας (που είχε εκλεγεί με την παράταξη του Ν. Ταχιάου αλλά, πλέον, έχει ανεξαρτητοποιηθεί) χαρακτήρισε “περήφανη πράξη” την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών κατά 12,5%. και τη μείωση των τελών για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα έργα του Μετρό κατά 80%.

Από εκεί κι έπειτα άρχισαν τα… πυρά της αντιπολίτευσης.

Από τον συνδυασμό του Νίκου Ταχιάου, ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Γάκης με αφορμή τη συζήτηση έκανε λόγο για "πολιτική ηθική και πολιτική πρακτική". "Ο δήμαρχος είχε υποσχεθεί μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών και προβληματίστηκα πως μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. 'Οσο αποθεματικό και να είχε ο δήμος θα είχε ροκανιστεί σε μια τετραετία", είπε ενώ έθεσε το ερώτημα εάν η μείωση των δημοτικών τελών θα φέρει και μείωση των υπηρεσιών καθαριότητας προς τους δημότες.

Για "συνειδητή εξαπάτηση" του λαού της Θεσσαλονίκης από την πλευρά του Κωνσταντίνου Ζέρβα έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης "Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον", Γιώργος Ορφανός, παραθέτοντας προεκλογικά δημοσιεύματα στα οποία υποσχόταν μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% στον πρώτο χρόνο της δημαρχίας του. "Η πρόταση που ήρθε δεν έχει σχέση με αυτά που είπε ο κ.Ζέρβας στο λαό της Θεσσαλονίκης. Είναι συνειδητή εξαπάτηση", πρόσθεσε.

Η Έλλη Χρυσίδου, που ήταν αντιδήμαρχος του Γιάννη Μπουτάρη στην προηγούμενη διοίκηση και αυτήν τη φορά κατέβηκε με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ “Μαζί”, αναφέρθηκε στις μειώσεις των δημοτικών τελών του… παρελθόντος υποστηρίζοντας ότι "στο σύνολο των τελευταίων χρόνων οι μειώσεις των δημοτικών τελών έφτασαν στις οικίες το 50%. Η μείωση του 12,5% έρχεται σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του δημάρχου".

Ο επικεφαλής της παράταξης "ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη" Σπύρος Βούγιας, είπε πως προεκλογικά υπήρξε μια "μεγάλη υπερβολή αλλά αυτό αφορά το παρελθόν. Η μείωση του 12,5% είναι οριζόντια και όχι δίκαιη".

Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" ανέφερε πως τα δημοτικά τέλη "οφείλουν να καταργηθούν" αφού οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν και "φορολογούνται από 40 μεριές".

Αντιπρόταση για τα δημοτικά τέλη έκανε ο Αντώνης Γαζάκης εκ μέρους της παράταξης "Πόλη Ανάποδα - Δύναμη Ανατροπής" -σε γενικές γραμμές προτάθηκε ο γενικός συντελεστής για την κατοικία να διαμορφωθεί στο 1,50 €/τμ (μείωση κατά 42% σε σχέση με 2018) και ο γενικός συντελεστής για τους επαγγελματικούς χώρους να αυξηθεί στα 5,50 €/τμ (αύξηση κατά 28% σε σχέση με 2018, που αντιστοιχεί περίπου στα επίπεδα του 2015).

Αυτή είναι η που η προεκλογική περίοδος εκδικείται τη μετεκλογική. 'Ηταν η δημαγωγική στιγμή του κ.Ζέρβα και τώρα ουσιαστικά φαίνεται η αναντιστοιχία. Οσο κι αν απαντήσουν και πέσουν να μας φάνε από τη διοίκηση που το υπενθυμίζουμε, είναι η αλήθεια", είπε ο Γιώργος Ρακκάς επικεφαλής της παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη"/

Την άποψη πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν το έκρινε "η δημαγωγία αλλά η πολυδάπανη προεκλογική εκστρατεία" εξέφρασε ο επικεφαλής του συνδυασμού "Οικολογία - Αλληλεγγύη", Μιχάλης Τρεμόπουλος.

"Μπορώ να αντιληφθώ την πίκρα που έχουν κάποιοι για την ήττα τους στις εκλογές. Αντιπαρέρχομαι τα περί ψεμάτων, τα περί πολιτικής ηθικής. Πίστευα ότι κάποιοι άνθρωποι ξέρουν να χάνουν. Ελπίζω ότι ξέρετε να χάνετε, όπως ξέρετε και μαθηματικά. Τέσσερα χρόνια επί 12,5% ίσον 50%", απάντησε στην κριτική που του ασκήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σχόλια