Τις συνεχείς καθυστερήσεις στην υπογραφή συμβάσεων ή στην προώθηση των διαγωνισμών σε σειρά νέων έργων, όπως η προμήθεια νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας.


Σύμφωνα με την έκθεση, οι καθυστερήσεις οφείλονται μεταξύ άλλων στις παράλογα υψηλές εκπτώσεις και στις περιορισμένες δυνατότητες των κατασκευαστών. 

Eπισημαίνεται, επίσης, πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση σχεδίων κινητικότητας εντός των μεγάλων αστικών κέντρων καθώς έτσι θα ενισχυθούν οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα των μεταφορών. Τονίζουν πως δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στην προσβασιμότητα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνουν, ιδιωτικοποιήθηκε και έχει μεγάλες προοπτικές ώστε να αποτελέσει πύλη προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά η προσπάθεια τορπιλίζεται από την απουσία σιδηροδρομικής και οδικής σύνδεσης με την ενδοχώρα.

Αναφέρεται, επίσης, στο θέμα του ΟΑΣΘ και υπογραμμίζει ότι μετά την κρατικοποίηση της εταιρείας το 2017, ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν περιορίστηκε στο μισό (από 550 σε 215 ημερησίως), ενώ όλα τα λεωφορεία είναι ηλικίας άνω των 15 ετών, με την ποιότητα των υπηρεσιών να είναι αρνητική. Επισημαίνεται το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, που προέβλεπε πως μέχρι τα τέλη του 2019 θα είχε δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ότι ο ΟΑΣΘ είχε το 2019 έσοδα 24 εκατ. ευρώ ενώ μόνο οι δαπάνες μισθοδοσίας είναι 66 εκατ. ευρώ, αλλά και το ότι η πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης για εκπόνηση σχεδίου αναδιάρθρωσης.