Ακόμα καλύτερα θα κινηθεί η χώρα το 2020, σε σχέση με το 2019, παρά τους κινδύνους της αυξημένης μεταβλητότητας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που μπορεί να ειπωθεί "με ασφάλεια".

Αυτό επισήμανε σήμερα, από το βήμα του 4ου Thessaloniki Forum, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Επισήμανε ότι η αισιοδοξία της κυβέρνησης είναι ρεαλιστική.
Σχετικά με τις τράπεζες και την αδυναμία τους να συνδράμουν περισσότερο χρηματοδοτικά στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά και τα κόκκινα δάνεια και το σχέδιο «Ηρακλής», ο κ.Σταϊκούρας, επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι πλέον η υγιής πιστωτική επέκταση. Πρόσθεσε, ότι τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά περίπου 14 δισ. ευρώ, ενώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ βελτίωσε την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών.
Όπως πρόσθεσε, με το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες «φαίνεται ότι θα υπάρχει συμμετοχή όλων των τραπεζών, με μεγάλα ποσά», κάτι που τον κάνει ρεαλιστικά αισιόδοξο.
Για το υψηλό μη μισθολογικό κόστος είπε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, μέσα στο 2020, «λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τα δημοσιονομικά περιθώρια».
Κάνοντας τον απολογισμό της μέχρι στιγμής πορείας της κυβέρνησης, ο κ.Σταϊκούρας επισήμανε ότι «μέσα σε 100 ημέρες έχουν υλοποιηθεί 12 προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης», ενώ για την αποπληρωμή του ακριβού μέρους του χρέους του ΔΝΤ, είπε: «Ηδη προχωράμε σε αυτή τη διαδικασία και εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί στις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες».