Πρόεδρος Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Αρνητική για την ΕΜΣ η συμφωνία των Πρεσπών - VideoΗ Συμφωνία των Πρεσπών είναι "αρνητική" για τα δίκαια της Μακεδονίας, Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Βασίλης Πάππας, στην ομιλία του στη σημερινή τελετή για τα 80 χρόνια της Εταιρείας.

Ο κ. Πάππας εξέφρασε την εναντίωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών απέναντι σε οποιαδήποτε εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας με γεωγρα­φικό ή άλλο προσδιορισμό, τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις της απέναντι στη χρήση των επιθέτων «μακεδονικός-ή» από τη γείτονα χώρα, στην εθνική ταυτότητα και στη γλώσσα.
"Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία εφαρμογής της Συμφωνίας θα είναι μακρόχρονη και πολυεπίπεδη και προϋποθέτει εκ μέρους της Ελλάδας συνεχή εγρήγορση και ανάπτυξη αυστηρών και ευέλικτων μηχανισμών ελέγχου για την ορθή εφαρμογή της", είπε και συνέχισε:
"Ως εθνικό θέμα, που άπτεται των καταστατικών επιδιώξεων της ΕΜΣ, θα εξακολουθεί να ευρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεων και τα επόμενα χρόνια, ώστε ν' αποκρουστούν όποιοι κίνδυνοι εμφανιστούν στη νέα φάση που εισήλθε το Μακεδονικό Ζήτημα. Κατά τη γνώμη μας, η υπεράσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας συνεχίζει ν' αποτελεί εθνικό στόχο. Για μας, το δάκρυ του Μακεδόνα Προέδρου και Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη Μακεδονία και η αποφασιστική στάση του πρώην Πρωθυπουργού της Χώρας και βουλευτή Θεσσαλονίκης Κώστα Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκου­ρέστι, αποτελούν ακαταμάχητα όπλα της αλήθειας. Μια ανεξίτηλη ιστορική παρακαταθήκη στον αγώνα για τα Δίκαια της Μακεδονίας".

Τιμητική διάρκριση στον Προκόπη Παυλόπουλο


Ο πρόεδρος της ΕΜΣ Βασίλης Πάππας απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος τόνισε πως η τιμητική αυτή διάκριση αποτελεί υπενθύμιση του χρέους που έχει, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, να υπερασπίζεται, χωρίς εκπτώσεις και υπό όρους αρραγούς ενότητας των Ελλήνων, τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια.
"O μεγάλος Εθνικός αγώνας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών έχει, τουλάχιστον κατά πολύ μεγάλο μέρος, δικαιωθεί. Και τούτο διότι σήμερα, κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, η αυθεντική ιστορικώς και πολιτισμικώς Μακεδονία, η Μακεδονία του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, είναι μια και είναι Ελληνική", επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο σύντομο χαιρετισμό του.
Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών "ως απαράμιλλο, διαχρονικό, θεματοφύλακα της Ιστορικής Κληρονομιάς της Μακεδονίας μας, όπως αυτή διαμορφώθηκε, με αμάχητα τεκμήρια, ανά τους αιώνες και όπως πρέπει να διατηρηθεί, γνήσια και αλώβητη, ως κτήμα «ες αεί» τόσο της Ιστορίας μας και του Πολιτισμού μας όσο και της Ιστορίας και του Πολιτισμού της κοινής μας Ευρωπαϊκής οικογένειας".

Δείτε το βίντεο με τη βράβευση του Προέδρου της Δημοκρατίας:


Και επεισόδιο με πολίτη


Λίγο πριν την απονομή του μεταλλίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ένας πολίτης σηκώθηκε από τη θέση του και φώναξε, μεταξύ άλλων, προς τον κ. Παυλόπουλο: "Έβαλες την υπογραφή σου στη συμφωνία των Πρεσπών δεν σου αξίζει να εισαι στη Μακεδονία"!
Τον πολίτη πλησίασαν οι άνθρωποι της προσωπικής φρουράς του Προέδρου της Δημοκρατίας και ευγενικά του ζήτησαν να αποχωρήσει. Εκείνος αποχώρησε χωρίς προβλήματα και, αμέσως μετά, άρχισε η ομιλία του Κώστα Καραμανλή, πρώην πρωθυπουργόύ, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο βέτο που άσκησε, το 2008, στο Βελιγάδι, για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αλλά και για τη συμφωνία των Περσπών.
Ακολουθεί νέο κείμενο για την ομιλία του Κώστα Καραμανλή.

Δείτε το βίντεο με το επεισόδιο:

Σχόλια