Μητσοτάκης για Τουρκία: Να είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην ΕλλάδαNα αποφεύγει τις «ρητορικές εξάρσεις», κάλεσε την Άγκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 4ης Ευρω-αραβικής Συνόδου, αναφερόμενος στιςπρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Με αφορμή όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες, πρέπει να πω ότι το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με την αποστολή της φύλαξης των συνόρων μας, την οποία με αυτή την κυβέρνηση θα επιτελεί στο ακέραιο. Αυτοί που εργαλειοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων, ας είναι πιο προσεχτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα» είπε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος «χρειάζεται από όλους νηφαλιότητα και όχι ρητορικές εξάρσεις».
«Κανένα τραύμα δεν κλείνει, ανοίγοντας άλλα δίπλα του» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος προϋποθέτει «μια ατμόσφαιρα καταλαγής, κατανόησης και συνεργασίας». «Ένα διεθνές πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όταν, την ίδια στιγμή, κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις» συνέχισε, αναφερόμενος στην συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο».
Κάλεσε επίσης τη γειτονική χώρα «να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» αλλά να ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.

Δεν μπορούμε να σηκώσουμε τα προβλήματα τριών ηπείρων


Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ του ευρωπαϊκού και του αραβικού κόσμου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί «να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων».
«Η χώρα μου δέχεται, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ροές προσφύγων και μεταναστών, ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «τα ακριτικά νησιά ασφυκτιούν και περιοχές της ενδοχώρας με δομές φιλοξενίας αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα».
«Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα για τους κυνηγημένους του κόσμου. Όμως, μία και μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων. Μόνο συντεταγμένα, με νομιμότητα και συνεργασία θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το μεγάλο στοίχημα του 21ού αιώνα» τόνισε. «Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγιάς. Να υπάρξει, δηλαδή, βιώσιμη ειρήνη στις εστίες κρίσης. Και χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Χρειάζεται, επίσης, περισσότερη συνεργασία στην καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών. Για να σταματήσει αυτό το χυδαίο εμπόριο ελπίδας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κάλεσμα για επενδύσεις


Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε «τις ευκαιρίες που ανοίγονται εξαιτίας φιλοεπενδυτικών πολιτικών» της κυβέρνησης και χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη τη διαφαινόμενη ελληνοαραβική συνεργασία στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων».
Όπως είπε, «η Ελλάδα επανατοποθετείται στον διεθνή επενδυτικό χάρτη και κατά συνέπεια και στο χάρτη των Αραβικών χωρών ως ένας πρόσφορος τόπος επιχειρηματικών ευκαιριών και, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό πλέον, ως μια χώρα χαμηλού πολιτικού ρίσκου».
«Πέρυσι, τέτοια εποχή, από αυτό το βήμα, παρότι ήμουν αρχηγός της Αντιπολίτευσης, σας είχα ζητήσει να επενδύσετε στην πατρίδα μας. Σήμερα έχω δύο λόγους παραπάνω να το κάνω. Διότι γνωρίζω πολύ καλά ότι με τη νέα κυβέρνηση, η οποία προήλθε από την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού, είμαστε αποφασισμένοι -και το κάνουμε ήδη- να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ένα ελκυστικό, επενδυτικό προορισμό. Τα κεφάλαιά σας είναι ευπρόσδεκτα στην πατρίδα μας. Και θα βρείτε, για πρώτη φορά πιστεύω μια αντιμετώπιση η οποία να αρμόζει με το ενδιαφέρον σας να επενδύσετε στην Ελλάδα» διαβεβαίωσε.Σχόλια