Ο πρόεδρος Μπους ήταν πανέτοιμος να πάει στα Σκόπια, για να πανηγυρίσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα είχε στηθεί και μια τεράστια εξέδρα, για ένα σόου άνευ προηγουμένου. Το πανηγύρι χάλασε ο Κώστας Καραμανλής...

Αυτά έγιναν στο παρελθόν, με το περίφημο Βουκουρέστι. Το βέτο της Ελλάδας από τον -τότε- πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ήταν που χάλασε τη γιορτή.
Στα τέλη της περασμένης βδομάδας ήταν οι Γάλλοι που χάλασαν τη γιορτή του Ζάεφ -αυτήν τη φορά όχι για το ΝΑΤΟ, όπου οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι βόρειοι γείτονές μας έμειναν να περιμένουν τη γιορτή, αλλά η γιορτή... δεν ήρθε. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι τέτοια που, προς το παρόν, τα Σκόπια έμειναν στην απέξω.
Κι όμως, τα είχαν κάνει όλα σωστά: Είχαν προχωρήσει μια συμφωνία με την Ελλάδα (τη συμφωνία των Πρεσπών), είχαν δεχτεί στο έδαφός τους επιχειρήσεις -κι όχι μόνον- από ισχυρούς συμμάχους ( ; ) και περίμεναν πως ο ευρωπαϊκός δρόμος θα ήταν μονόδρομος.
Και τώρα; Τώρα τα Σκόπια περπατούν έναν δρόμο όπου ο ορίζοντας χάνεται στην ομίχλη που, πολύ συχνά από τον Σεπτέμβρη κι έπειτα, ως το Μάιο, σκεπάζει τη γειτονική χώρα στο βόρειο τμήμα της.
Χθες βράδυ, μετά από τρεισίμισι ώρες συνεδρίασης, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες επτά πολιτικών κομμάτων, αποφάσισε πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου 2020 (το Σύνταγμα της χώρας υπαγορεύει χρονικό διάστημα 100 ημερών από την προκήρυξη ως την διενέργεια εκλογών). Την ανακοίνωση έκανε ο -πολιτικά- χαμένος, προς το παρόν, πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ,

Η ανακοίνωση


«Η ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι η προτεραιότητά μας. Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 12 Απριλίου» ανέφερε μέσω του Twitter ο Ζάεφ.
«Έχουμε ξεκάθαρη πολιτική συναίνεση όλων των πολιτικών ηγετών ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να αρχίσει συνομιλίες με την ΕΕ. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας και δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι. Νωρίτερα, πάλι σε ανάρτησή του στο twitter, τόνισε ότι «η πρώτη συνάντηση των ηγετών των επτά κομμάτων θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, μετά το δύσκολο "χτύπημα" στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες».
Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, η ημερομηνία αυτή επελέγη ώστε να μην συμπέσουν οι εκλογές με το Πάσχα (19 Απριλίου) και την έναρξη του Ραμαζανιού (24 Απριλίου).

Ο δρόμος ως τον Απρίλιο


Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί στις 3 Ιανουαρίου. Ο νόμος προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός παραιτείται 100 ημέρες πριν από τις εκλογές. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή, που θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.
Οι εκλογές, πλέον, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Επειδή το κράτος έχει συνέχεια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά κλιμάκια εξέταζαν τον τρόπο εφαρμογής της. Με τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, δεν αποκλείεται να προκύψει μια κυβέρνηση στα Σκόπια η οποία να θεωρεί τη συμφωνία "προδοτική". Κι επειδή έχουμε φθάσει στο σημείο να λέμε "τι καλός ήταν ο Κίρο Γκλιγκόροφ", τίποτα δεν αποκλείει να ΄ρθει η μέρα που θα λέμε "τι καλός ήταν ο Ζόραν Ζάεφ..." Κι αυτό ενώ, στην εξ ανατολών γειτόνισσά μας, το να χαιρετούν στρατιωτικά παιδάκια επτά και οκτώ ετών σε σχολική γιορτή όταν βλέπουν επίσημο, είναι, όχι μόνον συνήθεια, αλλά εθνικό καθήκον...
Δ.Ι.Ασ.