Επικράτηση του στελέχους της γρίπης ΑΗ3Ν2, ενός στελέχους που συνήθως έχει πιο πολλές σοβαρές επιπλοκές από άλλες μορφές γρίπης και προσβάλει κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με το στέλεχος Η1Ν1 αναμένουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Αυτό τόνισε, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", o Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πρόσθεσε ότι έχουμε μπει στην εμβολιαστική περίοδο και είναι καλό, ως τα τέλη Νοεμβρίου, να έχουν εμβολιαστεί άνθρωποι άνω των 60 ή με μόνιμα προβλήματα υγείας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες .
Υπογράμμισε ότι η γρίπη προσβάλλει το 10% του πληθυσμού και τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν περισσότερες πιθανότητες για ανάπτυξη επιπλοκών από αυτή.
Για την τόνωση του ανοσοποιητικού μας, ο κ.Τσακρής σημειώνει πως παίζει σημαντικό ρόλο η διατροφή, με πολλά φρούτα και λαχανικά, η λήψη αντιοξειδιτικών ουσιών, ο καλός ύπνος και η ζωή χωρίς στρες. Όλα αυτά, όπως είπε, μας βοηθούν στο να έχουμε ένα ανοσιολογικό σύστημα για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ίωση, όχι μόνο τη γρίπη αλλά και τις άλλες λοιμώξεις του ανοσοποιητικού.
Πρότεινε, τέλος, σε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα να παραμένουν σπίτι για να περιορίζεται η εξάπλωση όχι μόνο το ιού της γρίπης, αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών και όλοι να προσέχουν τις εναλλαγές των θερμοκρασιών.