«Οικοδομείται το νέο κράτος της Δεξιάς» υπογράμμισε, πριν από λίγο, από το Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης της ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του
στις παραγωγικές τάξεις, όπου παρουσίασε το εναλλακτικό προοδευτικό και «πράσινο» σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Ταυτόχρονα, έδωσε το αντιπολιτευτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως είπε, θα είναι ο πρωταγωνιστής για τις μεγάλες αναγκαίες αλλαγές. «Η χώρα έχει μια αντιπολίτευση που είναι εδώ για να ελέγχει, για να αγωνίζεται, να αντιστέκεται. Είμαστε εδώ, με το ένα τρίτο των Ελλήνων να μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης», είπε.
Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε ένα ευρύ κάλεσμα δημοκρατικής συστράτευσης και εγρήγορση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε για την κατάσταση που παρέδωσε η κυβέρνησή του στον τομέα της οικονομίας ότι ήταν «στρωμένο έδαφος» για ομαλή ανάπτυξη και ελαφρύνσεις, που είχαν ήδη ψηφιστεί προεκλογικά. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι κάνει δώρα σε επιχειρηματίες και τον κ. Χατζηδάκη ότι υπονόμευσε τη ΔΕΗ «προφανώς για να αυξήσουν τα τιμολόγια και στη συνέχεια για να πουλήσουν στους ιδιώτες ό,τι έχει μεγαλύτερη αξία», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στην Eldorado Gold και την επένδυση στη Χαλκιδική. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θα αναθεωρήσει τη σύμβαση προς όφελος της εταιρίας «για να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση». Μίλησε, επίσης, για φωτογραφικές επιδοτήσεις σε επιχειρηματίες φιλικά προσκείμενους προς τη Νέα Δημοκρατία, αναφερόμενος στις επιδοτήσεις εταιρίας κούριερ και εταιρίας διανομής Τύπου. «Είμαστε εδώ για να λέμε ποια συμφέροντα εξυπηρέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τέσσερα χρόνια και ποια εξυπηρετεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε.
Για το θέμα του μετρό, είπε πως έχουμε «μια εξέλιξη άνευ προηγουμένου», προσθέτοντας πως «ξανάγινε ανέκδοτο». Επέμεινε πως έχει, ήδη, κατασκευαστεί στο σύνολό της η γραμμή του μετρό και πως το έργο θα είχε αποδοθεί στο τέλος του 2020. Χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το «ή αρχαία ή μετρό» και υποστήριξε πως η κυβέρνησή του προχώρησε στη λύση «και αρχαία και μετρό. Τώρα φοβάμαι ότι οι Θεσσαλονικείς θα φθάσουν στο “ούτε αρχαία ούτε μετρό”» υπογράμμισε, αναρωτώμενος για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός έσπευσε να προκαταβάλει το ΚΑΣ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως οι κ.κ.  Μητσοτάκης και Βρούτσης, με εντολή των επιχειρηματιών, έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους, αφού μέσα σε 60 μέρες κατήργησαν πραξικοπηματικά το βάσιμο λόγο απόλυσης. Ισχυρίστηκε ότι καταργούνται βασικές αρχές στις κλαδικές συμβάσεις και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις συμβάσεις, ενώ η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία ουσιαστικά καταργείται.
Κατηγόρησε για εθνικισμό τη Νέα Δημοκρατία, χαρακτήρισε «πατριωτική» τη συμφωνία των Πρεσπών και υποστήριξε ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο επειδή υπερασπίστηκαν την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές μας» κι αναρωτήθηκε «πού πήγαν αυτοί που, πέρσι, έριχναν μολότοφ έξω από το Βελλίδειο»; Πρόσθεσε πως η συμφωνία των Πρεσπών «είναι μία συμφωνία που αξίζει να τιμηθεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά κάνει την κυβίστηση της κυβέρνησης να δείχνει πιο εντυπωσιακή».
Χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα, κατηγόρησε τα μέλη της κυβέρνησης ότι είναι «υποκριτές και διπλοπρόσωποι».
Ο κ. Τσίπρας έβαλε αστερίσκους στο σχέδιο της ΔΕΘ – Helexpo για το νέο συνεδριακό κέντρο, ζητώντας μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο και παραχώρηση της έκτασης του Γ Σώματος Στρατού, ενώ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την προσπάθεια δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου.
Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τις διαδικασίες για τη δημιουργία νέου γηπέδου για τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και χαριτολόγησε λέγοντας πως «είναι το μόνο σημείο της ομιλίας μου που ο Τσακαλώτος χειροκροτεί ζωηρά»…
Έστειλε μήνυμα και προς το ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει η μεγάλη προοδευτική παράταξη της Αριστεράς», απευθύνοντας κάλεσμα στους παραγωγικούς – δημοκρατικούς πολίτες «να πορευτούμε για μια Ελλάδα ανοικτή, προοδευτική».
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε τέσσερις βασικούς άξονες του εναλλακτικού προοδευτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι οι εξής:
1. Δίκαιη και πράσινη ανάπτυξη.
2. Οικοδόμηση νέου κοινωνικού κράτους.
3. Εκδημοκρατισμός Θεσμών και Δημόσιας Διοίκησης.
4. Διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων και ασφάλεια για τους πολίτες.