Σε μια συμφωνία δράσης, αναγέννησης και προόδου κάλεσε, απόψε, ο πρωθυπουργός, τους Έλληνες, από το βήμα της 84ης ΔΕΘ. Όπως είπε, οι πολίτες πέρασαν από τη θετική έκπληξη στην προσδοκία "την οποία θα κάνουμε πραγματικότητα, επειδή και ξέρουμε και μπορούμε".


Συμπύκνωσε σε τέσσερις λέξεις την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ως κυβέρνηση: "Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε. Οι πολίτες ξέρουν ποιοι και πόσο πλήγωσαν τη χώρα. Η δουλειά της κυβέρνησης είναι να ενώσουμε τους Έλληνες. Δε θα εμφανίσω ποτέ την Ελλάδα αδύναμη στη διεθνή σκακιέρα", τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως τις πρώτες 1.000 ώρες της νέας διακυβέρνησης λύθηκαν προβλήματα που χρόνιζαν "επειδή όσα υποσχεθήκαμε ήταν προσεκτικά κοστολογημένα. Κατάλαβαν οι πολίτες ότι είμαστε μια κυβέρνηση που ό,τι λέει το κάνει".

Υπενθύμισε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ νωρίτερα από τις εξαγγελίες, το πάγωμα των προκλητικών συντάξεων για λίγους, την ανακούφιση εκατοντάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων με το πρόγραμμα των 120 δόσεων, την ασφάλιση της πρώτης κατοικίας με την ειδική πλατφόρμα, το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων "που βάλτωναν για χρόνια στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της αδιαφορίας", αλλά και το τέλος των κάπιταλ κοντρόλς.

Αναφερόμενος στην κοινωνία μίλησε για τον ανασχεδιασμό στο Μάτι, υπογράμμισε ότι είχαμε 2.368 πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας, χωρίς ούτε έναν νεκρό κι έδωσε συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία κι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην απευθείας χορήγηση των ογκολογικών φαρμάκων απευθείας στις κλινικές που ήδη άρχισε και ανακοίνωσε τη χορήγησή τους και στο σπίτι του κάθε καρκινοπαθή.

Υπογράμμισε ότι "την κατάργηση του ασύλου της παρανομίας στα πανεπιστήμια το είπαμε και το κάναμε πράξη, όπως και την κατάργηση του φακελώματος των εργαζομένων".

Η Ελλάδα στον κόσμο


"Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση", τόνισε ο πρωθυπουργός, για τις επαφές που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες. Και συνέχισε: "Ούτε νταούλια, ούτε ζουρνάδες. Μόνο σοβαρή δουλειά"!

Για τη ΔΕΘ είπε ότι "υπήρξε ανέκαθεν σύμβολο εξωστρέφειας", και πρόσθεσε πως "δυστυχώς, έγινε βήμα εξαγγελιών που μετά της ξεχνούσαν". Είπε πως "η 84η ΔΕΘ γίνεται το σύνορο μεταξύ δημαγωγίας και ευθύνης" και "χώρος αναμέτρησης μεταξύ των ανέξοδων εξαγγελιών και της πραγματικής δουλειάς. Πρώτος σπάω μια κακή παράδοση. Δε θα διατυπώσω γενικά συνθήματα που θα χαθούν στο χρόνο και τη λήθη. Θα μιλήσω για την ανάπτυξη, όπως το απαιτεί ο χαρακτήρας της ΔΕΘ".

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε ένα ετήσιο σχέδιο "το οποίο θα κριθεί στην επόμενη Έκθεση", όπως είπε. "Από φέτος η ΔΕΘ γίνεται το βήμα ενός 12μηνου προγραμματισμού, αλλά και δημοκρατικής λογοδοσίας. Θα λαμβάνονται δεσμεύσεις αντί να εκπέμπονται υποσχέσεις. Και τον επόμενο Σεπτέμβειο, στην ίδια αίθουσα, θα εκθέτουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας".

"Η χώρα πρέπει τάχιστα να δημιουργήσει πλούτο και να τον κατανείμει δίκαια", τόνισε αναφερόμενους στην ανάπτυξη. "Ανάπτυξη για όλους, αλλά και ανάπτυξη παντού", πρόσθεσε.

Ως το Δεκέμβριο η επιστολική ψήφος


Όπως είπε, αν ξεχώριζε μία θεσμική πρωτοβουλία να τονισθεί, θα ήταν η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους και η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Όπως είπε, το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί "εντός του 2019".

"Διεκδικούμε πιο ρεαλιστικά ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα", υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως "οι συνθήκες αυτές δεν αργούν . Ευνοείται ένα πολύ ευνοϊκό διεθνές κλίμα για τη μείωση των πλεονασμάτων. Είναι καλύτερο να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιό μας, παρά να αναλλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς να απαιτείς κι όχι να επαιτείς", είπε.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τέσσερις άξονες για την ανάπτυξη: φρολογική πολιτική, επενδύσεις, σχέσεις με τον κόσμο της εργασίας και το ψηφιακό παραγωγικό κράτος.



Ποια μέτρα θα ληφθούν άμεσα


Όπως είπε, τους επόμενους μήνες, θα υπάρξουν τα εξής μέτρα:

Μειώνεται ο συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 στο 9% από 22% που είναι σήμερα

Ο φόρος για αγροτικά σχήματα θα είναι μόνον 10%

Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις για εισοδήματα 2019 από 28% στο 24% με προοπτική 20%

Ο φόρος μερισμάτων μειώνεται από 10% στο 5%.

Αναστέλλεται για τυρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και δίνεται έκπτωση 40% για δαπάνες ανακαίνισης.

Αναστέλλεται ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

Μεσοπρόθεσμα, καταργείται ο φόρος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.

Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται.

Τα κράνη μοτοσικλετιστών μεταπίπτουν σε ΦΠΑ 13%

Μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό

Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταργήθηκε πρόωρα και θα καταβληθεί στο τέλος του 2020. "Σύντομα ελπίζουμε αυτή η προστασία των συμπολιτών μας να πάρει πιο μόνιμη μορφή", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανακοίνωσε νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που απλουστεύει τον φορολογικό κώδικα, ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και θα δημιουργεί συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών. "Θα αποσαφηνίζει την έννοια φορολογικής κατοικίας", πρόσθεσε.

Μήνυμα προς εργοδότες


"Ζητάμε από τις επιχειρήσεις να φροντίζουν τους υπαλλήλους τους, να σέβονται το περιβάλλον. Καμία επενδυτική πολιτική δεν μπορεί να θεωρηθεί διαβατήριο για οποιαδήποτε ασυδοσία. Με τον ίδιο τρόπο που είμαι σύμμαχος της υγιούς επιχειρηματικότητας, μετατρέπομαι στον χειρότερο αντίπαλο με όποιον την προσβάλει με αντεργατική συμπεριφορά", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας: "Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους".

Εξήγγειλε ότι τα έργα στο Ελληνικό θα εκκινήσουν το 2020, ενώ για την Eldorado Gold υπογράμμισε πως οι τρεις αποφάσεις (που είχαν εγκριθεί από το ΣτΕ) παρέμεναν στα συρτάρια του υπουργείου και συζητείται με την εταιρία η αναθεώρηση της σύμβασης, ώστε να δημιουργηθεί άλλο ένα εργοστάσιο στη Θράκη.

Επενδύει στη Θεσσαλονίκη η Pfaizer


Όπως είπε, η Cosco κατέθεσε πιο επιθετικό σχέδιο, για ένταξη και στον τομέα της κρουαζιέρας, ενώ "καλωσόρισε" μια σειρά από πολύ σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο του φαρμάκου. Όπως είπε, η Pfaizer αποφάσισε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το ένα από τα έξι μεγάλα κέντρα ψηφιακής νοημοσύνης και ανάλυσης ψηφιακών δεδομένων. Όπως είπε, θα δημιουργηθούν 200 νέες θέσεις εργασίας ειδικευμένων επιστημόνων.

"Ταυτόχρονα, νέες επενδύσεις αξίας 420 εκ ευρώ θα δημιουργηθούν από επτά φαρμακοβιομηχανίες και στην υπόλοιπη Ελλάδα", συμπλήρωσε.

"Όποιος επενδύει σε διεθνώς ανταγωνιστικά και εμπορεύσιμα προϊόντα και δημιουργεί καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας ανταμοίβεται", είπε.

Πρόσθεσε πως είναι έτοιμοι οι διαγωνισμοί για τις βιομηχανίες όπλων ότι δρομολογούνται επενδύσεις στον Τουρισμό (Κασσιόπη και Ελούντα).

Πρόσθεσε πως επιτυχία θα είναι "μαζί με ένα μεγάλο έργο να αυξάνει τον τζίρο του κι ένα μικρό μαγαζί". Έκανε λόγο για "σαρωτικές παρεμβάσεις" στα αντικίνητρα για επενδύσεις. Προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται σε διαβούλευση αναπτυξιακό νομοσχέδιο που απλοποιεί τουςς περιβαλλοντικούς όρους και δημιουργείται ψηφιακός χάρτης που θα αποτυπώνει όλες τις πληροφορίες για οποιοδήποτε οικόπεδο στη χώρα.

Είπε πως εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία για τις ΣΔΙΤ κι ότι δρομολογείται επιτάχυνση της αδειοδότησης κεραιών για τις τηλεπικοινωνίες.

Μίλησε για ενιαίο σχέδιο της μείωσης των κόκκινων δανείων "για να υπάρξει πραγματική ρευστότητα στην οικονομία" με βελτίωση της πτωχευτικής διαδικασίας, για να αναμορφώνονται γρήγορα οι επιχειρήσεις που μπορούν να αναταχθούν". Ζήτησε από τις τράπεζες να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη για τις επενδύσεις.

Μείωση των εισφορών για μισθωτούς πλήρους απασχόλησης


Απέδωσε μεγάλη σημασία στα εργασιακά με "στήριξη της πλήρους απασχόλησης και τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας".

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "δεν πρόκειται να μειωθούν τα αυστηρά πρόστιμα για παραβάσεις του εργατικού νόμου" και προανήγγειλε ότι, από 1 Ιουλίου, μειώνονται κατά 5 μονάδες, ως το 2023 οι εργασιακές εισφορές "μόνον για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης". Όπως είπε, με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι θα δουν μια μικρή αύξηση, οι εργοδότες μείωση του κόστους κι αυτό "θα οδηγήσει στην αύξηση της πλήρους απασχόλησης".

Πρόσθεσε ότι θεσπίζεται προσαύξηση 10% την ώρα υπερωριακή απασχόληση για τους εργαζόμενους με μειωμένο ωράριο, ώστε "να οδηγηθούμε σε μόνιμη απασχόληση", αλλά και η δημιουργία "λευκού μητρώου" για συνεπείς εργοδότες.

Προώθησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. "Από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται μόνον επιχειρήσεις υπό διάσωση", τόνισε.

Προανήγγειλε ότι μία στις τρεις συντάξεις, ως το τέλος του 2020 θα εκδίδεται χωρίς την παρουσία του ασφαλισμένου, ενώ ως τον Ιούνιο του 2021 θα είναι έτοιμο το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι , πριν το τέλος του χρόνου, θα έχει βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, που θα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε κάθε υπηρεσία από το σπίτι ή την εργασία τους.

Ακόμη, ως το τέλος του χρόνου, θα συγκεντρωθούν οι υπηρεσίες στη σελίδα gov.gr ώστε να μην απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη σε διάφορες υπηρεσίες.

Στις αρχές του 2020 θα παρουσιαστούν και οι λύσεις για τα δίκτυα 5G.

Προσλήψεις σε Υγεία - Αστυνομία


Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόσληψη 1.500 αστυνομικών ως το τέλος του έτους, την πρόσληψη 2.000 νοσηλευτών και 2.000 γιατρών πρωτοβάθμιας υγείας.

Ανακοίνωσε την ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων στα δημόσια πανεπιστήμια και την απελευθέρωση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Όπως είπε αναθεωρείται πλήρως το πρόγραμμα Τεχνικής Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης.

"Η χώρα πρέπει να μπει σταθερά στο δρόμο της απεξάρτησης από τον άνθρακα", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και ανακοίνωσε την έγκριση παραγωγής ενέργειας από ρευστό άλας στην Κρήτη, που θα καλύψει το 10% των αναγκών του νησιού και θα προσφέρει 500 θέσεις εργασίας. Ανακοίνωσε, ακόμη, την αδρανοποίηση μη βιώσιμων μονάδων της ΔΕΗ με αντισταθμιστικά οφέλη και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. "Η Δυτική Μακεδονία θα μας έχει δίπλα της στην αναζήτηση νέων επενδύσεων, τόνισε.


Ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα


Όπως είπε, στο επόμενο έτος εκπονείται το σχέδιο ηλεκτροκίνησης, με αρχή το στόλο των αστικών λεωφορείων Θεσσαλονίκης και Αθήνας.

Πρόσθεσε πως αλλάζει ο τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων. "Εντός τετραετίας το πρόβλημα θα έχει λυθεί κι αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση. Με νέες επενδύσεις σύγχρονης διαχείρισης, με ΣΔΙΤ", είπε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα δει "εξαιρετικά θετικά" το σχέδιο ΣΔΙΤ του ΦΟδσα.

Δράσεις για τα Μακεδονικά προϊόντα


"Απόλυτη προτεραιότητά μας αποτελεί η προστασία και η ενίσχυση των Μακεδονικών προϊόντων. Θα προστατέψουμε την αυθεντική Μακεδονία, την Ελληνική Μακεδονία", τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για τη συνεργασία του με τον Περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα.

Όπως είπε, κάτι τέτοιο θα πρέπει να συνοδεύεται με παράλληλες ενέργειες. Με ανάπτυξη ψυχόμενων χώρων στην ΒΙΠΕΘ και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. "Η δική μας ευθύνη είναι να ολοκληρωθεί η σύνδεση του λιμανιού με το σιδηρόδρμο και τους αυτοκινητοδρόμους", είπε κι έθεσε χρονικό ορίζοντα τριετίας.

Ανακοίνωσε τη δημοπράτηση του δρόμου προς τη Δράμα σε 18 μήνες. Πρόσθεσε πως ο δρόμος προς Έδεσσα, "δυστυχώς, είναι πιο ανώριμος. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες".

Νέα περιφερειακή, ζώνη καινοτομίας στην Περαία, τρία μουσεία στο Παύλου Μελά


Προανήγγειλε την αναβάθμιση της περιφερειακής με την κατασκευή υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου. "Η περιφερειακή έχει κορεσθεί. Οι μελέτες θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020", πρόσθεσε.

Έκανε λόγο για την ανάπλαση της ΔΕΘ, δεσμευόμενος ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το σχετικο ΠΔ για να γίνει δυνατό να υπάρξει διαγωνισμός ως το 2020.

Πρόσθεσε ότι με ταχύ ρυθμό προχωρούν οι νομοθετικές πράξεις για την παραχώρηση 700 στρεμμάτων στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, στην Περαία, όπου "ένα νέο πάρκο καινοτομίας, θα χρηματοδοτηθεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία". Πρόσθεσε, όμως, ότι "αν το έργο δεν αποδείξει τη βιωσιμότητά του προσελκύοντας ιδιωτικές επενδύσεις, το οικόπεδο θα επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο".

Όπως είπε, καθιερώνεται "ελεύθερη ζώνης αποκλειστικά για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό" στο στρατόπεδο Γκόνου. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν εκεί απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ.

Για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά είπε ότι "τα κτίρια θα ρημάξουν" αν δεν ανακαινιστούν ως χώροι πολιτισμού και ιστορίας, φιλοξενώντας τρία μουσεία, με τα ευρήματα από τις ανάσκαφές του μετρό, από την Εθνική Αντίσταση και από τον προσφυγικό ελληνισμό.

"Είμαστε έτοιμοι να τρέξουμε το σχέδιο της ανάπλασης των εγκαταστάσεων της Τούμπας και της γύρω περιοχής", είπε για τη Νέα Τούμπα που φιλοδοξεί να χτίσει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Μετρό από τον Απρίλιο του 2023


Για το μετρό είπε "καθαρές κουβέντες. Τέλος τα ψεύτικα εγκαίνια. Με τα σημερινά δεδομένα η λειτουργία του μετρό θα άρχιζε χωρίς το σταθμό Βενιζέλου στα τέλη του 2022. Η απόφασή μας είναι να επιστρέψουμε στην αρχική λύση για το σταθμό με απόσπαση και επανατοποθέτηση τω αρχαιολογικών ευρημάτων" με βάση τη λογική που ακολουθήθηκε και στο σταθμό Αγίας Σοφίας, όπως είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το μετρό, σε πλήρη ανάπτυξη, θα κυκλοφορεί "τον Απρίλιο του 2023".

Όπως είπε, "Μέχρι τότε το βάρος του συγκοινωνιακού έργυ πρέπει να σηκώσει ο ΟΑΣΘ". Πρόσθεσε ότι "μέσα σε ενάμιση μήνα θέσαμε σε κυκλοφορία 102 λεωφορεία", είπε και πρόσθεσε ότι θα ανατεθούν στα ΚΤΕΛ περιαστικές διαδρομές ώστε ο ΟΑΣΘ να καλύπτει καλύτερα την αστική ζώνη. Όπως ειπε, "ελπίζω τα δρομολόγια να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο".

Και κατέληξε: "Ενωμένοι οι Έλληνες θα φέρουν την πατρίδα μας στο δρόμο της προόδου".