Με την ανακοίνωση των νικητών και τον θρίαμβο του «Τζόκερ» (Joker) που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα ολοκληρώθηκε το 76ο Φεστιβάλ Βενετίας. 


Η ταινία «Τζόκερ», του Αμερικανού Τοντ Φίλιπς, κέρδισε όχι μόνο τους κριτικούς, αλλά και το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Βενετίας και θεωρείται δεδομένο πως είναι πλέον σε οσκαρική τροχιά.  Ο Τοντ Φίλιπς παρέλαβε το βραβείο μαζί με τον «νέο Τζόκερ», Χοακίν Φίνιξ, η ερμηνεία του οποίου έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. 


Η πρωτότυπη ιστορία του «Τζόκερ», υπό την σκηνοθετική μπαγκέτα του Φίλιπς, εξερευνά τον κόσμο του Άρθουρ Φλεκ, τον οποίο ενσαρκώνει εκπληκτικά ο Χοακίν Φίνιξ. Ο Φλεκ είναι ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει την σκληρότητα και την απόλυτη περιφρόνηση της κοινωνίας, ταυτόχρονα με την αδιαφορία ενός συστήματος που του επιτρέπει να περνά από την ευάλωτη πλευρά στην καταστροφική. Ο Φίλιπς δημιουργεί ένα ιδιαίτερο φιλμ, που δεν θυμίζει σε τίποτα τα ανάλαφρα κινηματογραφικά κόμικς αντιθέτως, σκάβει βαθιά στο τούνελ της παράνοιας και της ακατανόητης πλευράς ενός κόσμου γεμάτου αντιήρωες.


Η ταινία -η οποία θα βγει στις αίθουσες στις 4 Οκτωβρίου- έρχεται δέκα χρόνια έπειτα από την προσέγγιση του ρόλου από τον μετά θάνατο βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό Χιθ Λέτζερ στην ταινία «Ο σκοτεινός ιππότης» και τρία χρόνια από την αμφιλεγόμενη προσέγγιση του ρόλου από τον Τζάρετ Λέτο στην ταινία «Ομάδα αυτοκτονίας».