Λάδι στη φωτιά του μετρό έριξε, σήμερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Άρχισε την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη από τον... πρώην δήμαρχο και εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με βαρείς χαρακτηρισμούς.


Για μια προσπάθεια να ξαναγίνει το μετρό της Θεσσαλονίκης ανέκδοτο, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μετά την συνάντηση του με την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουτάρη.
«Μετά από πάρα πολλά χρόνια, δυστυχώς, επιστρέφουμε στην κανονικότητα των καθυστερήσεων, των υπέρογκων αποζημιώσεων στους εργολάβους και της βάναυσης αδιαφορίας απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και άρα στην ταυτότητα της πόλης» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του «έτρεξε το μετρό 3,5 φορές πιο γρήγορα από ό,τι τα δέκα προηγούμενα χρόνια», ότι ο σχεδιασμός ήταν τέλη του 2020 να αποδοθεί στους πολίτες της Θεσσαλονίκης καθώς υπάρχει έτοιμη η μελέτη που αφορά την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και πρόσθεσε:
«Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μια γκάφα και μια προχειρότητα από πλευράς του πρωθυπουργού ο οποίος ήρθε στη ΔΕΘ και έδωσε πάσα στον νέο εθνικό εργολάβο παραδεχόμενος καθυστερήσεις που δεν υπάρχουν».
Χαρακτήρισε «δώρο στον εθνικό εργολάβο» ό,τι έγινε και πρόσθεσε: «Επιστρέψαμε στην κανονικότητα της διαπλοκής και των αποζημιώσεων στους εργολάβους. Στην πλάτη των αναγκών των πολιτών της Θεσσαλονίκης που μετά από τόσα χρόνια δικαιούνται το Μετρό και εις βάρος της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομάς της πόλης».

Μπουτάρης: Δεν έχω θεσμικό ρόλο, αλλά... 


«Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι η Θεσσαλονίκη είναι ταλαιπωρημένη από την ιστορία με το μετρό. Ξέρω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί, ξέρω ότι δεν έχω κανένα θεσμικό ρόλο να διεκδικήσω πράγματα, αλλά ξέρω επίσης ότι ο πολιτισμός για τη Θεσσαλονίκη είναι νούμερο ένα περιουσιακό στοιχείο και δεν μπορώ να ανεχθώ αυτό να το πετάξουμε στα σκουπίδια».
Αυτό τόνισε ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς, πρώην δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.
Πρόσθεσε ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό. «Πρέπει όλοι μαζί, όποιοι πιστεύουμε σε αυτή την ιστορία, να παλέψουμε ώστε να διατηρηθούν in situ τα αρχαία», ανέφερε.
Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε πως τα ευρήματα στην Βενιζέλου είναι αντίστοιχα με αυτά της Πομπηίας, τονίζοντας πως όταν ο σταθμός του μετρό στην Αθήνα στο Μοναστηράκι, άργησε ένα χρόνο, δεν είπε κανείς τίποτα γιατί δεν υπήρχε πολιτική εκμετάλλευση.
«Η ιστορία αυτή ξεκίνησε από μια πολιτική εκμετάλλευση από διάφορους πολιτικούς μικροπαράγοντες στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε.
H συνάντηση έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως έχει δηλώσει ο κ. Τσίπρας, είναι αντισυστημικός...